Hilversum – De gemeente Hilversum en Versa Welzijn slaan de handen ineen om samen de strijd aan te gaan tegen eenzaamheid. Hun gezamenlijke ambitie is om een ‘Hilversum brede beweging’ tegen eenzaamheid op gang te brengen. Op 5 oktober 2020, tijdens de week tegen eenzaamheid, geeft wethouder Karin Walters (Welzijn en Zorg) het startsein voor de publiekscampagne ‘Samen is leuker!’ in het centrum van Hilversum.
In de Agenda Wmo-Welzijn is toegezegd om in 2020 met een lokaal actieplan eenzaamheid te komen in lijn met het landelijk actieprogramma ‘Eén tegen Eenzaamheid’. Met de instemming door het college van B en W vandaag, is dit actieplan met de titel ‘Samen is leuker! Lokale aanpak eenzaamheid Hilversum 2020’ vastgesteld. Met dit plan wordt invulling gegeven aan een structurele aanpak van eenzaamheid in Hilversum om eenzaamheid te signaleren, te doorbreken en te verminderen.
Eenzaamheid is een veelvoorkomend probleem. Voor volwassenen in Hilversum geldt dat 42% van de mensen aangeeft zich eenzaam te voelen en 9% ernstig eenzaam (ten opzichte van respectievelijk 43% en 10% landelijk). (Bron: gezondheidsmonitor GGD 2016, de resultaten van de eerstvolgende gezondheidsmonitor volgen in 2021).
Langdurige eenzaamheid heeft gevolgen voor gezondheid, welzijn en zelfredzaamheid van inwoners. De gemeente Hilversum wil dat alle inwoners naar vermogen mee kunnen doen, kunnen bijdragen in de samenleving en dat zij naar elkaar omkijken. Doelstelling van de gezamenlijke ambitie tegen eenzaamheid is het voorkomen en verminderen van eenzaamheid onder alle inwoners van de gemeente.
Iedereen kan op enig moment in zijn leven te maken krijgen met eenzaamheid. Bijvoorbeeld door verlies van een dierbare, een verhuizing, verlies van werk, financiële problemen of als gevolg van gezondheidsproblemen of sociale angsten. Het is een gevoel dat zich kenmerkt door gemis, teleurstelling, angst en je niet verbonden voelen. Vaak verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf. Bij sommige mensen verdwijnt dat eenzame gevoel niet. Langdurige of ernstige eenzaamheid kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid van inwoners.
Gezamenlijke ambitie
In de aanpak ligt de focus op het in gesprek gaan met inwoners over eenzaamheid. “We werken in Hilversum samen met verschillende partijen en netwerken om eenzaamheid onder inwoners te voorkomen en tegen te gaan. We willen verbinding creëren en sterke buurten en gemeenschappen bouwen waarbij elke inwoner erbij hoort en ertoe doet. We bouwen aan meer verbinding en betrokkenheid van inwoners onderling. Mensen kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten voor ontmoeting in de buurt of zelf een bewonersinitiatief starten.
Ook worden vrijwilligers ingezet of worden inwoners onderling gematcht in vraag en aanbod. Het uitgangspunt is dat een positieve bijdrage van inwoners leidt tot vitaliteit, zingeving en geluk. Sociaal werk van Versa Welzijn speelt hier een cruciale rol in. Want alleen samen met inwoners, formele en informele maatschappelijke partners, vrijwilligersorganisaties en lokale ondernemers kunnen we dit realiseren”, aldus Karin Walters.
In de publiekscampagne die op 5 oktober start, wordt een relatie gelegd tussen het voorkomen van gevoelens van eenzaamheid en suïcidepreventie. Met de slogans ‘Samen is leuker!’ en ‘Praat erover!’ wil de gemeente het bewustzijn onder inwoners en professionals over deze onderwerpen vergroten en meer bespreekbaar maken.