Simpelveld – Waar ooit de Sint Jozef Arbeiderskerk het hart van de Huls vormde, staat nu een prachtig monument. Toen de kerk enkele jaren geleden tegen de vlakte ging, heeft de werkgroep Huls de eerste steen, het altaar, het glas-in-loodraam, de klok en het kruis gered van de sloop.
Tastbare herinneringen Sint Jozef Arbeiderskerk
Die elementen zijn als tastbare herinneringen in het monument verwerkt. Leibomen tekenen de contouren van de kerk en ook de rest van het terrein is ingericht met openbaar groen en bestrating. Donderdag 8 oktober werden alle werkzaamheden door wethouder Wiel Schleijpen officieel opgeleverd.
De cirkel van het leven
De wethouder sprak de aanwezigen leden van de werkgroep kort toe: “Niets is voor de eeuwigheid. Niet de stoommachine, niet de mijnwerker, niet het fotorolletje en ook geen kerk. Ook al houden we niet van verandering, in de cyclus van het leven is er slechts beweging. Dat geldt ook voor gebouwen. Een sloop gaat vaak met emoties gepaard.”
“Gebouwen gaan namelijk niet alleen over stenen, maar over mensen”
“Want gebouwen gaan namelijk niet alleen over ‘stenen’, maar over mensen. Het huis waar je ouders woonden, het gebouw waar je opa werkte, het vertrouwde dorpsgezicht. Huizen en gebouwen zijn de bakens die ons vertellen dat we thuis zijn. Wim Sonneveld bezong het zo mooi in zijn lied ‘het dorp’: “Thuis heb ik nog een ansichtkaart, waarop een kerk, een kar met paard. Ik was een kind, hoe kon ik weten, dat dat voorgoed voorbij zou gaan.”
Doorgeefluik
Zo was ook de Sint Jozef Arbeiderskerk een doorgeefluik van vertellingen en ervaringen. Er werden kinderen gedoopt, jonge mensen gehuwd, er werd afscheid genomen van dierbaren. De stapel stenen werd een huis vol herinneringen. Niets is voor de eeuwigheid. Ook niet de Sint Jozef Arbeiderskerk. Maar zolang we de verhalen vertellen, blijft ook deze plek een plek van betekenis.”
Dankwoord werkgroep Huls
Namens de werkgroep Huls nam Math Kockelkoren het woord: “Een dankjewel aan het kerkbestuur van de Sint Jozef Arbeiderskerk, die het grondstuk voor een symbolisch bedrag van één euro aan de gemeente en daarmee aan de Hulser gemeenschap heeft geschonken. Ook de Stichting Hulser Welzijn wil ik bedanken, die met de gelden van de opgeheven voetbalvereniging Huls een financiële bijdrage hebben gedaan.”
“Bedankt ook aannemer Leo Schmits voor het schenken van de mergelstenen. Bedankt aan alle Hulsenaren die hebben geholpen om deze mooie plek te realiseren. Met name Piet Franssen die het ontwerp en de uitvoering van het monument geheel voor zijn rekening nam.”
Schoolvoorbeeld burgerparticipatie
De wethouder sloot zich daarbij aan. “Ik vind dit initiatief een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie en ik ben blij dat we daar als gemeente medewerking aan mochten verlenen. Ik feliciteer de bewoners van de Huls met dit prachtige monument en hoop dat hier nog veel herinneringen worden opgehaald. Om af te sluiten met Sonneveld: ‘Dat dorp van toen, het is voorbij, dit is al wat er bleef voor mij, een monument en herinneringen.”