Ede, Nijkerk, Rhenen, Veenendaal en Wageningen – Restaurants in Regio Foodvalley hebben in een jaar tijd 8% CO2 bespaart met aanpassingen aan de menukaart en zijn 3x zoveel lokale producten gaan inkopen. Deze aanpassingen zorgen jaarlijks voor een besparing van ruim 10 autoritjes rond de wereld, 17.988 douchebeurten aan water en 6 voetbalvelden aan ruimte.
Restaurants van Morgen
In 2018 is het project Restaurants van Morgen in vijf regiogemeenten* gestart. 23 van de bijna honderd benaderde restaurants in de regio binnen de doelgroep Nederlands-Franse keuken hebben deelgenomen aan een nulmeting en een begeleidingstraject met coaching, workshops, factsheets en advies. Uit die eerste nulmeting kwam naar voren hoeveel klimaatwinst er potentieel te behalen viel door te verduurzamen naar het zogenaamde “menu van morgen”.
Greendish heeft de deelnemers vervolgens begeleid in het nemen van concrete stappen naar een duurzame menukaart. Daarbij kan je denken aan lokaal inkopen, gebruik maken van seizoensproducten, voedselverspilling verminderen en minder vlees serveren. Met name die laatste leverde flinke klimaatwinst op zo bleek uit de effectmeting bij 16 van de deelnemers een jaar later.
besparing
Er is een besparing van gemiddeld 8% CO2 uitstoot gerealiseerd door kleine aanpassingen in het menu. Ook zijn de gemiddelde portiegroottes verlaagd en is het aandeel vegetarische gerechten gestegen van 8 naar 13%. De helft van de restaurants is een samenwerking aangegaan met lokale producenten. Uit de inkoopcijfers bleek bovendien dat gemiddeld de restaurants 3x meer lokale producten hebben gekocht dan ze vóór deelname aan het project deden. De factsheets met alle onderzoeksresultaten en quick wins voor restaurants zijn hier te downloaden.
Wat doet het met de restaurants?
Bijna 70% van de deelnemende restaurants gaf aan dat het project ‘Restaurants van Morgen’ heeft bijgedragen aan het verduurzamen van hun eetgelegenheid. Ook de kennis en de bewustwording over de duurzaamheid is vergroot. Naast de klimaatwinst hebben de horecaondernemers dankzij aanpassingen een besparing op de kosten en dat is zeker in deze economisch zware tijd een prettig resultaat. Deelnemende restaurants gaven aan dat verduurzamen makkelijker was dan ze dachten.
Toine van der Zanden, Chef in de Regio Foodvalley “Het project Restaurants van Morgen heeft duurzaamheid echt op de kaart gezet. Het heeft mij geïnspireerd lekkere en creatieve vegetarische gerechten aan het menu toe te voegen. Het blijft van belang om te werken aan de betrokkenheid van het team, zij moeten het met enthousiasme onder de aandacht brengen bij de gasten.”
Verspreiding van de impact
Het pilotproject Restaurants van Morgen is afgerond. De belangrijkste conclusies zijn dat als restaurants de menukaart aanpassen, de milieu impact groot is, kennis en bewustwording verhoogd wordt en de deelnemers kosten besparen. Leon Meijer, wethouder Food uit Ede en bestuurlijk verantwoordelijk voor de voedseltransitie in Regio Foodvalley: ”We dachten al dat restaurants een bijdrage konden leveren aan het milieu. Nu blijkt dit ook uit een jaar lang onderzoek bij een groot aantal restaurants uit de regio. Mooi om te zien dat ondernemers zich inzetten voor gezond en duurzaam voedsel om zo duurzaam te ondernemen. Bewustwording bij zowel ondernemers als inwoners in onze regio is belangrijk”.
Gebaseerd op de ervaringen in Regio Foodvalley is er gewerkt aan een 2.0 versie van Restaurants van Morgen, waar diverse gemeenten al interesse in hebben getoond. “Juist nu is het belangrijk om het verdienmodel te versterken van horecaondernemers en overheden kunnen daar op deze manier heel concreet aan bijdragen” aldus Joris Heijnen van Greendish. Gezond voor de consument, duurzaam voor de samenleving en kostenbesparend voor de horecaondernemer, dat is wat de betrokken partners Regio Foodvalley, de gemeenten, Provincie Gelderland, DuurzaamDoor (RVO), Rabobank en Greendish met Restaurants van Morgen willen bereiken.
Regio Foodvalley: proeftuin voor kennisontwikkeling en innovatie
Het project Restaurants van Morgen heeft in samenwerking concreet uitvoering gegeven aan de het regionale programma Voedseltransitie. Regio Foodvalley is hiermee voorloper als het gaat om verduurzaming binnen de horeca in Nederland. De kennis en impact die binnen dit programma is ontwikkeld, levert een belangrijke bijdrage aan vraagstukken op het snijvlak van klimaat en voedselvoorziening.
* Deelnemende regiogemeenten en restaurants waar resultaten gemeten zijn:
Ede; Dixie’s, Restaurant Buitenzorg, Rode Peper & Basilicum, RUIG Drinks & Bites,
Stadscafé Oscar, Steakhouse Amadeus
Nijkerk; Brasserie de Vuurtoren, Grandcafé LUST, Old Niekark,
Rhenen; De Koning van Denemarken, Restaurant Magnolia
Veenendaal; BITE
Wageningen; Eetcafé Buurman & Buurman, Eetcafé Café de Tijd, Eetcafé H41, Het Oude Pakhuis