Zaandam – Leerlingen van het St. Michaël College (SMC) in Zaandam presenteerden op donderdag 29 oktober hun ideeën om de verkeersveiligheid bij de school en de Zaanse Schans te verbeteren. De gemeente vroeg de leerlingen om mee te denken over deze verkeerssituaties.
Jury
Een jury, bestaande uit wethouder Mobiliteit, Gerard Slegers, verkeersdeskundige Falko Voet en docente Eva van der Laan beoordeelden de aangedragen oplossingen aan de hand van drie onderdelen: inhoud, creativiteit en presentatie. De jury riep Joey, Joël, Karim en Noá uit tot winnaars van deze wedstrijd.
Leerlingen verrassen
Wethouder Mobiliteit, Gerard Slegers: “Alle leerlingen verrasten mij met hun plannen om de verkeerssituatie veiliger te maken. De opdracht was een uitdaging voor de leerlingen en dat was ook de bedoeling! Ik ben onder de indruk van hun enthousiasme en hun passende en creatieve voorstellen. Belangrijk is dat de leerlingen op een veilige manier van en naar school kunnen. Door hen te betrekken bij mogelijke oplossingen, zien ze wat erbij komt kijken bij het inrichten van de weg en werken ze mee aan een verkeersveilige omgeving.”
De verkeersopdracht
De leerlingen (Havo en VWO4) kregen de opdracht om een oplossing te bedenken voor de verkeersstromen rondom de school en de Zaanse Schans. Rekening houdend met alle verkeersdeelnemers en in de omgeving van het SMC en de Zaanse Schans. Vlakbij de school is een rotonde waar auto’s voorrang hebben. Om naar het SMC te gaan moeten auto’s afslaan en fietser moeten wachten.
Dit gebeurt niet altijd omdat soms voorrang gegeven en soms genomen wordt. En rondom de spits is het daarnaast erg druk met autoverkeer. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Bij de Zaanse Schans ligt een fietspad dat door toeristen wordt gebruikt als wandelpad en het parkeren is beperkt. Dit zijn een van de voorbeelden waar de leerlingen over meedachten.
Veiliger oversteken
Het winnende groepje bedacht een oplossing voor de verkeerssituatie rondom school. Op korte termijn adviseren zij om de toegangsweg voor de fietsers te verleggen, zodat het autoverkeer en het fietsverkeer elkaar niet meer kruisen op het schoolplein. Voor de lange termijn willen ze de rotonde bij school vervangen door een kruispunt met stoplichten. Daarmee is het voor iedere weggebruiker duidelijk wie wanneer moet stoppen en is er meer controle over de verkeersstromen.
Maquette
De leerlingen maakten, naast een adviesrapport, een maquette met de verkeersoplossingen en gaven aan de jury een presentatie. De gemeente Zaanstad bekijkt of er ideeën zijn die daadwerkelijk bruikbaar en toepasbaar zijn op de verkeerssituaties.