Heerlen – Een grote groep bestuurders uit Zuid-Nederland, het Duitse NoordRijn-Westfalen (NRW) en de gemeente Aken sprak donderdag 26 november met een aantal Tweede Kamerleden over de directe intercityverbinding tussen de Randstad en Aken. Het doel van deze online bijeenkomst was om de kamerleden op te roepen tot daadkracht in dit dossier. Tijdens een debat over het Meerjaren Programma Infrastuctuur, Ruimte en Transport (MIRT) op 7 december moeten zij de staatssecretaris overtuigen van de noodzaak om nu écht werk te maken van deze internationale treinverbinding.
Intercity van randstad naar Aken via Heerlen
Tijdens de bijeenkomst gaven bestuurders van Den Haag, Rotterdam, Breda, Tilburg, Eindhoven, Heerlen en Aken, van de provincie Limburg en de Landtag NRW én van onderwijspartijen als RWTH Aken, Erasmus Universiteit Rotterdam en Zuyd University het signaal af dat deze verbinding miljoenen mensen nieuwe kansen geeft. Om te handelen, te werken, makkelijker en méér kennis uit te wisselen. En natuurlijk ook om te winkelen en duurzaam op vakantie te gaan.
Oproep
Hun oproep aan de kamerleden was: ‘Laten we nu niet meer dralen maar doen! En onze ambities waarmaken door de Randstad via Zuid-Limburg als ‘Poort van Europa’ grensoverschrijdend te verbinden met Duitsland, België, Frankrijk en verder Europa in’.
Nog dit jaar een besluit
Wethouder Charles Claessens van Heerlen: “We hebben een goed en constructief gesprek gehad met de kamerleden. Eigenlijk hoefden we hen niet meer te overtuigen van de noodzaak van deze verbinding. Maar we hebben hen met klem opgeroepen om de staatssecretaris op 7 december mee te nemen in dit standpunt. Ik hoop van harte dat ze haar kunnen overhalen om te stoppen met onderzoek op onderzoek te stapelen en ervoor te zorgen dat ze nog dit jaar een besluit neemt. Alleen op die manier krijgen we voor elkaar dat de intercityverbinding Randstad-Aken er snel komt.”.
Samenwerking
Mevrouw Keupen, burgemeester van Aken: “De regio heeft vestigingen op het gebied van medische technologie en nieuwe mobiliteit en onderwijsinstellingen als RWTH Aachen University en de Open Universiteit Heerlen. Er ligt dan ook een enorm potentieel in de samenwerking tussen de stad en regio Aken en het gebied rond Heerlen, direct op de grens met Nederland. De basis is een goede en snelle treinverbinding. Niet alleen voor onze stad. De hele regio verdient een intercityverbinding van de Randstad naar Aken. Dit versnelt niet alleen het verkeer, maar ook de innovatiecultuur van de regio”.