10.4 C
De Bilt

Kerken en winkelen in Krimpen tijdens lockdown

Krimpen aan den IJssel – Nu de echte lockdown een feit is kijken wij nog eens naar bepaalde kerken in Krimpen waarover we eerder kritisch berichtte. Maar ook enkele winkels verdienen eenzelfde kritische blik, nu sommige ketens hebben besloten toch (deels) open te gaan. En hoe kijken we naar ons eigen gedrag?

Geld, boodschappen, gezondheid en geloof

Een opsomming van 4 zaken die nu het belangrijkste lijken. Niet specifiek in genoemde volgorde, maar gezondheid staat niet overal op 1, dat is wel duidelijk geworden. Zo proberen winkelketens al de HEMA, Wibra en Action onder de lockdown uit te komen, onder het voorwendsel van enkel het aanbieden van essentieel assortiment. Dit heeft al voor problemen gezorgd bij een HEMA elders in het land. Voor het personeel van die ketens ook heel lastig.

Kabinet grijpt in! Denken wij ook verstandig?

Toch werd vanochtend bekend gemaakt dat het kabinet ingrijpt en deze winkels verbied hun deuren te openen. Terecht naar ons idee. De essentiële winkels die wel open zijn, hebben echter wel te maken met ons, winkelend publiek. Kunnen wij ons houden aan verstandige keuzes en onze gezondheid, maar vooral ook die van medewerkers van deze winkels, zoveel mogelijk in acht nemen? Tot nu toe lijkt het drukker dan ooit en de keuze om dan maar later terug te komen wordt nog door maar weinigen gemaakt.

De kerken en de samenleving

Vandaag was er stevige kritiek te horen op een kerk uit Kampen. Eerder kregen twee Krimpense kerken stevige kritiek op het aantal mensen dat zij per dienst toelieten. Naast ons, was er ook kritiek door de landelijke media, vanuit de lokale politiek, en een oproep van burgemeester Martijn Vroom aan de geloofsgemeenschappen. Hoewel de groepen toen beperkt bleven tot 200 volgens eigen zeggen, gaf dat maatschappelijk een onbegrepen signaal af.

Is het nu wel goed geregeld?

Een blik op de websites van zowel de Mieraskerk als de Sebakerk, geven het beeld dat er veel aan gedaan wordt om zich aan diverse maatregelen te houden. Echter blijkt ook dat het aantal bezoekers opnieuw niet in verhouding zijn met de opgelegde, maatschappelijke regels en zingen nog gewoon doorgaat.

Krimpen hoog in lijstjes Reformatorisch Dagblad

Afgelopen zaterdag plaatste het Reformatorisch Dagblad een artikel over de gevolgen van het coronavirus in de Biblebelt. Zij hebben 3 top 15 schema’s gemaakt, met hoogste aantal besmettingen, hoogste ziekenhuisopnames en hoogste aantal sterfgevallen. Dit gerekend in alle gevallen per 100.000 inwoners. Krimpen aan den IJssel komt in alle 3 de lijstjes voor en staat bij aantal sterfgevallen bovenaan. Lees hier het artikel.

Mieraskerk: allen op zondag naar kerk in 3 groepen

“Het doel van de kerkenraad is om iedereen de gelegenheid te geven om één keer op een zondag een Eredienst bij te wonen”, zo staat op website van de Oud Gereformeerde Gemeente te lezen. Dit zou praktisch betekenen dat de ca. 1.400 leden over 3 groepen een Eredienst bijwonen op één dag. Dat zijn dus 467 personen per dienst als de calculator het goed berekend. Over wel of niet zingen tijdens de dienst worden geen aanwijzingen gegeven. De geloofsgemeenschap hecht grote waarde aan het fysiek volgen van hun erediensten.

Seba kerk: 3 diensten met 2 groepen

De Seba kerk heeft ook veel maatregelen genomen, waaronder groepsindeling op achternamen. Op hun website is te lezen dat zij de groepsgrote beperken door niet alle achternamen per dienst te verdelen, maar over verschillende zondagen. Hiermee kan geen duidelijk beeld gevormd worden van deze 1.600 leden tellende geloofsgemeenschap. Wel kan met zekerheid worden vastgesteld dat dit er ruim meer dan 30 per dienst zullen zijn. Zang blijft onderdeel van de dienst, hoewel sterk wordt aangemoedigd dit ingetogen te doen.

Hersteld Hervormde Gemeente Ouderkerk

Deze kerk in buurplaats Ouderkerk aan den IJssel hanteert ook groepering op achternamen. Zij hanteren strenge protocollen en doen aan registratie. Toch haalt ook deze 1.200 leden tellende gemeenschap het sterk geadviseerde aantal van max 30 personen per dienst niet. Zang blijft ook hier onderdeel, hoewel beperkt en ook ingetogen volgens hun website.

Overgrote deel kerken schikt zich wel

Overigens schikt het overgrote deel van de kerken in Nederland zich wel naar de maatregelen van het kabinet en houden zich ook aan de maximaal 30 personen per dienst. Deze kerken maken het afgelopen jaar niet alleen door het virus zelf, maar ook door de slechte publiciteit rondom enkele kerken in Nederland een lastige periode mee. De meeste leden van deze kerken volgen diensten online.

Vrijheid en winkelpaniek

Sommige mensen stellen nog steeds hun recht op volledige vrijheid, boven hun plicht tot zorg voor elkaar. Dat valt te zien aan sommige demonstraties, maar ook kort geleden nog in de winkelstraten en centra van ons land. In het laatste geval gaat het vaak niet om de hiervoor genoemde groep mensen alleen, maar om ons allemaal. Er maakt zich een blijkbaar onhoudbare paniek van ons meester als het gaat om inkopen voor de feestdagen in combinatie met eerdere beperkingen. Hierdoor gaat de verspreiding van het virus extra snel.

Ondernemers in Krimpen aan den IJssel

Ondernemers in Krimpen aan den IJssel krijgen weinig tot geen ruimte hun winkeltijden te verruimen om spreiding van klanten makkelijker te maken. Eerdere verzoeken tot versoepeling op en rondom Kerst werden door wethouder Timm en het college afgewezen. Tweede Kerstdag wordt niet als werkdag gezien, maar wel als zondag. Ook op zondagen wordt niet meer ruimte geboden. Hier heeft met name de VVD in Krimpen de ondernemers echt wat uit te leggen als ondernemerspartij.

Ondernemers in de Krimpenerwaard

In buurgemeente Krimpenerwaard lijkt het er heel anders aan toe te gaan. Hier ging burgemeester Roel Cazemier zelf naar ondernemers toe om ze te vertellen dat winkeltijden worden verruimd van 7.00 tot 22.00 uur, om zo voor een betere spreiding van klanten te kunnen zorgen.

Verdeeldheid en saamhorigheid

We zijn er duidelijk nog niet, maar met de komst van de vaccins lijkt er wel uitzicht. Natuurlijk duurt het altijd te lang en vallen er mensen tussen de wal en het schip. Wat deze pandemie ook bloot heeft gelegd is dat zowel de verdeeldheid, maar ook de saamhorigheid nog nooit zo groot zijn geweest in onze maatschappij. Laten we hopen dat de saamhorigheid uiteindelijk het sterkste medicijn zal zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio