Midden-Nederland – De politie heeft 17 mannen aangehouden in een groot onderzoek naar wapenhandel. De verdachten komen uit Amersfoort, Almere, Lelystad, Oss, Drachten, Tilburg, Arnhem, Nijmegen, Soest en Nieuwegein.
De zaak kwam in januari 2020 aan het rollen na verkregen informatie uit een vuurwapenhandel onderzoek bij de politie Noord Nederland, een aanhouding van een verdachte met een vuurwapen in Amsterdam en een aanhouding van twee verdachten in Lelystad voor het bezitten van verdovende middelen. Hierbij waren waarnemingen van de agenten van het basisteam Lelystad Zeewolde waardevol. Op in beslag genomen telefoons werden onder andere chatberichten aangetroffen over de aanschaf van vuurwapens en munitie. Aanleiding voor de recherche om een groot onderzoek op te starten.
Luciano Pavarotti
Dat onderzoek leidde in mei 2020 naar een 35 jarige man uit Amersfoort met de bijnaam Luciano Pavarotti. Om deze vermoedelijke wapenhandelaar te kunnen pakken, zette de politie specialisten op het gebied van chatverkeer in en een pseudokoper(s). Die kocht munitie, maar ook een machinegeweer. Nadat er voldoende bewijs was vergaard, werd de verdachte op 27 mei 2020 aangehouden. Aansluitend vond er een doorzoeking plaats in zijn woning. Bij de doorzoeking in zijn woning zijn vervolgens een groot geldbedrag, een vuurwapen en een grote hoeveelheid munitie gevonden. Onder de verdachte werden ook telefoons inbeslaggenomen. Deze toestellen zijn door experts van de digitale recherche uitgeplozen. En met resultaat: uit chatberichten kwamen nog vijf nieuwe verdachten naar voren.
Ombouwen alarmpistolen
Eén van die verdachten is een man uit Oss. Hij bleek samen met de man uit Amersfoort op grote schaal alarmpistolen uit het buitenland in te voeren. Door de Ossenaar werden de alarmpistolen omgebouwd tot echte vuurwapens. Bij een inval in de woning van deze man werden ook allerlei wapens, munitie en ombouw materiaal aangetroffen.
Aanbieden van vuurwapens in Lelystad en Almere
Ook twee mannen uit Lelystad kochten vuurwapens van de man uit Amersfoort. De aangekochte vuurwapens werden vervolgens via WhatsApp te koop aangeboden aan diverse “klanten” in Lelystad en Almere. Dit resulteerde de afgelopen maanden in vijf doorzoekingen op diverse locaties in Lelystad en Almere. Bij deze doorzoekingen werden twee vuurwapens, munitie en verdovende middelen aangetroffen. Bij een derde man uit Lelystad werden nog eens twee vuurwapens en een automatisch vuurwapen aangetroffen.
Het team
De politie heeft sinds begin maart van 2020 met een team van zo’n 10 man van de Dienst Regionale Recherche (DRR) intensief aan de zaken gewerkt. In het team zaten niet alleen rechercheurs, maar ook digitale experts, pseudokopers, een AT (arrestatieteam) en observatieteam. Er werd intern intensief samengewerkt met onder andere de DRIO (Dienst Regionale Informatie Organisatie) en verschillende politie-eenheden in het land.
Aanpak wapenhandel
Illegale wapens dienen geen ander doel dan het faciliteren van criminelen. Ze plegen er ernstige misdrijven mee, denk aan gewapende overvallen, bedreigingen en liquidaties. ’Het heeft dan ook grote prioriteit voor justitie en politie om deze praktijken aan te pakken. In dit onderzoek bleek het kinderlijk eenvoudig een vuurwapen te kopen. “Het was schokkend om te zien dat we met een simpel berichtje in een chat zo een machinegeweer konden regelen.”, zegt Folkert van Dekken, teamleider van het onderzoek
Help mee!
De politie heeft de hulp van burgers bij de aanpak van wapenbezit en wapengeweld hard nodig. Heeft u weet van een wapen, dan kunt u deze op verschillende manieren kwijt. Natuurlijk kunt u gewoon terecht bij 0900-8844 of www.politie.nl. Maar u kunt ook bellen met het TCI, Team Criminele Inlichtingen op 079-3458 999. Blijft u liever anoniem, dan kunt u uw informatie kwijt op 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.