Olst-Wijhe – De IJsselkaravaan is een project waarin Stichting Eetbaar Olst-Wijhe iedereen uitnodigt om van zo’n plek een ‘ansicht’ te maken, en daarbij te delen welke waarde die in de toekomst zou kunnen krijgen, of behouden. Ieder van ons kent wel plekken in de omgeving waarmee we een speciale band hebben – omdat ze op een eigen manier mooi of rijk zijn, omdat ze gewoon al heel lang deel van ons leven zijn, of omdat we er in het verleden iets specifieks hebben meegemaakt dat nog steeds voor ons van betekenis is. Net zo goed kunnen we kijken naar een plek en er bepaalde toekomstwaarde in zien.
Vorig jaar ontstond de IJsselkaravaan als onderdeel van het bekende kunstprogramma de IJsselbiënnale. Het idee was om bewoners van de IJsseldal-regio direct te gaan betrekken bij de toekomst van hun leefomgeving, en daarvoor zouden zij op 8 ‘haltes’ worden uitgenodigd om hun verbinding ermee in beeld te brengen. Via de stichting werd ook Olst-Wijhe tot één van die haltes gekozen, zodat we als bewoners ons geluid konden laten klinken.
Door middel van fysieke tentoonstellingen en bijeenkomsten zouden we daarover op nieuwe manieren met elkaar in gesprek kunnen gaan en mogelijk tot een groter, gezamenlijk beeld komen. Helaas zijn dit soort plannen dankzij de corona-pandemie uiteraard gestrand, maar daarmee is niet het hele idee in de prullenbak beland.
Intussen blijft namelijk het besef groeien van het belang van een vitale en toekomstbestendige leefomgeving, waarin we allemaal veilig en gezond kunnen blijven. Daarvoor zijn schone lucht en water nodig, een levende bodem, biodiversiteit om ziekten en plagen te helpen voorkomen en voedselgewassen te laten bestuiven en doordachte invulling van het landschap om de toenemende weersextremen te helpen voorkomen – zoals door meer bomen en struiken die CO2 uit de lucht vangen – en op te vangen – zoals door een robuuste waterhuishouding, zowel binnen de bebouwde kom als in het buitengebied.
Stuur een kaart naar de IJsselkaravaan
Het mooie is dat we op dit vlak allemaal vrijwel dezelfde belangen hebben. En daarom is het zo zinvol om met elkaar te verkennen welke waarden de leefomgeving voor ons herbergt, nu en in de toekomst. Daarvoor zijn er de afgelopen tijd wel een aantal digitale mogelijkheden bedacht, en één daarvan is deze: stuur een ‘ansichtkaart’ met een foto, schets of tekst van een plek die in jouw ogen waardevol is voor de toekomst.
Je kunt één of meerdere van zulke ansichten maken en delen, en toesturen aan: eetbaarolstwijhe@gmail.com. Tot en met 14 februari verzamelt stichting Eetbaar Olst-Wijhe ze, en publiceert ze vervolgens op het online platform Hallo IJsseldal
Hallo IJsseldal is een platform waarop inwoners van een bepaalde buurt of streek elkaar direct kunnen vinden rond gedeelde interesses. Eetbaar Olst-Wijhe ontwikkelt het platform vanuit haar eigen thema’s: lokaal voedsel, groen en biodiversiteit. Iedereen kan er zelf een eigen profiel aanmaken, en dan hun wensen en ideeën voor de omgeving delen.
Zinvol sociale contacten
Veel mensen willen best van alles voor de levende omgeving doen, en doen dat vaak ook al, terwijl we dat lang niet altijd van elkaar weten. Maar via Hallo IJsseldal kunnen er ook gezamenlijke plannen en acties ontstaan, en zeker in coronatijd voegt dat een wezenlijke mogelijkheid toe om boven onze beperkte bewegingsvrijheid uit te stijgen, en zinvol sociale contacten te leggen, en te blijven onderhouden.
De betrokkenheid bij de leefomgeving waar IJsselkaravaan en Eetbaar Olst-Wijhe op mikken, past wonderwel in de realiteit waarin we in het hele land kennis beginnen te maken met de Omgevingswet, die volgend jaar van kracht wordt. In deze wet is het principe uitgewerkt dat elke burger een zekere zorgplicht heeft ten opzichte van de eigen leefomgeving, wat in juridische zin ook gepaard gaat met zeggenschap.
De wet verruimt de mogelijkheden om als burgers te participeren in het vormgeven van de leefomgeving, en die hebben we als samenleving ook echt wel nodig om diverse en complexe uitdagingen effectief in goede banen te kunnen leiden. Niet iedereen zal de grotere belangen even scherp zien, maar plekken met extra betekenis heeft iedereen wel, en er zijn altijd wel anderen die daar geïnteresseerd in zijn.
‘Ansichtkaarten’ met foto, schets, tekening, gedicht, collage graag vóór 14 februari sturen naar eetbaarolstwijhe@gmail.com. Dit is ook het adres voor nadere vragen.