De afgelopen tijd merkt gemeente De Ronde Venen dat er verwarring is ontstaan over de komst van zonnevelden en windmolens. Dit zorgt voor verdeeldheid onder bewoners van de verschillende dorpen. Dit betreurt de gemeente enorm. Er wordt gezegd locaties voor zonnevelden en windmolens al bekend zijn. Dit is niet het geval.
Zoekgebieden zonnevelden en windmolens
De gemeente is nu bezig met een voorstel voor geschikte gebieden. Dit noemen we zoekgebieden. Nadat de gemeenteraad de zoekgebieden heeft bepaald start het gebiedsproces. In dit proces wordt met inwoners en grondeigenaren gesproken over de invulling van het zoekgebied en leveren initiatiefnemers een concreet plan aan.
Zorgen bij inwoners
Verschillende inwoners kloppen bij de gemeente aan met vragen. Zij maken zich zorgen. Ze zien foto’s van megawindmolens of –zonneparken in hun eigen achtertuin. Ook wethouder Kiki Hagen (Duurzaamheid) ziet de onrust. ,,We stappen over op duurzame energie. De komende tijd ervaart u steeds meer wat deze energietransitie precies betekent. De Ronde Venen is een prachtige groene hart gemeente met mooie verschillende landschappen. Maar het maken van keuzes is noodzakelijk. Dit doen we met veel aandacht. We kijken nu welke gebieden het meest geschikt zijn voor zonnevelden of windmolens. Dit bespreken we nog uitgebreid met u. Laten we vooral elkaars mening respecteren. Alleen dan komen we samen tot een keuze.”
Hoe wordt geschiktheid plek bepaald?
De gemeente brengt nu in kaart welke gebieden geschikt zijn voor zonnevelden en windmolens. Of een gebied geschikt is, ligt aan verschillende zaken. Denk aan de cultuurhistorische waarde van een gebied, plannen voor woningbouw, wet- en regelgeving en bestaand beleid. Ook de resultaten van de Zon en Wind kaart spelen een rol. Net als de inbreng van verschillende belangengroepen over de kwaliteiten van de verschillende gebieden. Op 7 april bespreekt de gemeenteraad het voorstel voor de zoekgebieden tijdens de politieke commissie. De gemeenteraad besluit 22 april over de zoekgebieden.
Mag ik verder nog iets inbrengen?
Bij iedere raadscommissie kunt u inspreken over punten die op de agenda staan. Meer informatie zie www.derondevenen.nl/inspreken. De gemeente zendt vergaderingen live uit via de website van de gemeente.
Wat gebeurt er nadat de zoekgebieden bekend zijn?
Als de gemeenteraad zoekgebieden heeft aangewezen, start het gebiedsproces. De gemeente betrekt inwoners en grondeigenaren- en gebruikers actief bij de inrichting van een eerste zoekgebied. De gemeente zorgt dat er aandacht is voor de kwaliteiten van het gebied. Vervolgens let de gemeente erop dat ontwikkelaars zich houden aan de voorwaarden, aandacht hebben voor de kwaliteiten van het gebied en rekening houden met inwoners, grondeigenaren en -gebruikers. Pas als dit allemaal klopt start het ruimtelijke proces.
Hoelang duurt het voor de eerste windmolens of zonnevelden in De Ronde Venen staan?
Meestal zit er een aantal jaren tussen het idee voor een zonneveld of windmolen en de bouw ervan. Eerst vindt het ‘gebiedsproces’ plaats. Waarbij de gemeente inwoners en grondeigenaren actief vraagt om mee te praten. Daarna starten ontwikkelaars het ruimtelijke proces. Bij elk initiatief neemt de gemeenteraad een besluit of dit initiatief mag starten. Na goedkeuring van de raad start de ontwikkelaar met het bouwen.
Vragen of opmerkingen?
Opmerkingen over de zoektocht naar geschikte gebieden kunnen ingevuld worden via www.derondevenen.nl/zonenwind. Kijk voor de meest gestelde vragen over zonnevelden en windmolens op www.derondevenen.nl/zonenwindvragen. Staat uw vraag hier niet bij? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@derondevenen.nl. Of bel naar 0297 29 16 16.
Meer weten over duurzaamheid?
Meer informatie over wat de gemeente, inwoners en ondernemers allemaal aan duurzame stappen zetten, staat op www.duurzaamderondevenen.nl. Of meld u aan voor onze nieuwsbrief via www.derondevenen.nl/duurzaam.