Zaanstad – De gemeenteraad stelt unaniem de nieuwe visie op jongerenwerk in Zaanstad voor 2021-2026 vast. Het jongerenwerk is er voor alle jongeren om hen te helpen hun talenten te ontdekken en te ondersteunen in het opgroeien tot een gezonde volwassene. Er spelen veel partijen een rol in het leven van jongeren, allemaal met hun eigen expertise. Met al dat aanbod kan het soms heel ingewikkeld zijn om de juiste ondersteuning te vinden. Daarom is het jongerenwerk toe aan een vernieuwde aanpak.
Slim verbinden, Samen meer
Met ‘Slim verbinden, Samen meer’ presenteert de gemeente Zaanstad een nieuwe visie op het jongerenwerk en werken met jongeren. Deze visie is tot stand gekomen na een intensief participatietraject van de gemeente met jongeren en professionals die werken met en voor jongeren.
Goede toekomst voor ieder kind
Wethouder Songül Mutluer: “Ik ben erg blij met de stappen die zijn gezet. Elk kind heeft namelijk recht op een goede toekomst en dat is niet voor elk kind vanzelfsprekend. Onze insteek met deze samenwerking is dat we alle Zaanse jongeren de kans geven om hun talenten te benutten en daarmee de kansengelijkheid te vergroten. Juist nu belangrijker dan ooit, want corona laat zien dat jongeren kwetsbaarder zijn geworden. We zien verjonging en verharding in de criminaliteit en hebben grote ambities om te werken aan positieve gezondheid en veiligheid. Willen we met elkaar zaken doorbreken, dan is dit onze kans. Dit gaan we samen met ouders en professionals doen.”
De visie in de praktijk
In deze visie staat het dagritme van jongeren en hun gezinnen centraal. Professionals gaan werken vanuit het 3×8 uur model: slapen (thuis), school of werk en vrije tijd. Ander uitgangspunt is dat jongeren eerder ondersteuning verdienen bij hun vragen (preventie), om te voorkomen dat problemen erger of ingewikkelder worden (repressie).
Jongerenwerk verbonden met vele disciplines
Het jongerenwerk staat niet op zichzelf, maar wordt verbonden met onderwijs, cultuur, sport, bedrijfsleven en participatie. Vanuit die disciplines wordt de visie in de praktijk gebracht, samen met jongeren, partners en de gemeente. Daarbij moeten ook ouders, als schakel in het leven van een jongere, beter in beeld komen en betrokken worden. De huidige ontmoetingsplek voor jongeren in Zaanstad-Noord (Assendelft), wordt als eerste omgevormd tot een plek waar jongeren met hun vragen terecht kunnen en van waaruit allerlei activiteiten worden georganiseerd. Mogelijk volgen er meer van dit soort plekken.
In gesprek met jongeren
Het gesprek met de jongeren gaat door. Via de jongerenorganisatie Raaz kunnen jongeren zich opgeven om hun ideeën en wensen in te brengen. De contactgegevens staan op www.raaz.nu. Professionals en initiatieven voor jongeren in Zaanstad kunnen zich melden bij het Sociaal Wijkteam via www.swt.zaanstad.nl.
De gehele visie op jongerenwerk ‘Slim verbinden, samen meer’, staat hier.