Zaandam – In 2020 heeft de gemeente zich met een grote groep vrijwilligers ingezet om Zaanstad schoon te houden en zwerfafval tegen te gaan. Opvallend is dat het aantal vrijwilligers (van jong tot oud) dat zich vorig jaar aanmeldde om te helpen, enorm gestegen is. Naast het leefbaar houden van Zaanstad, is ook gewerkt aan bewustwording. Over de gevolgen van zwerfafval voor het milieu, de dieren en mensen. In totaal is in 2020 een bedrag van € 182.260,- besteed aan de extra aanpak van zwerfafval.
Dank aan alle vrijwilligers
Wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers: “Ondanks de coronacrisis en de beperking op samenkomsten, was de belangstelling heel groot onder inwoners om mee te helpen Zaanstad schoon te houden. Natuurlijk is corona van invloed geweest op de activiteiten maar ook in positieve zin. Vanwege de saamhorigheid en betrokkenheid van inwoners maakten we er toch een succesvol jaar van als het gaat om de aanpak tegen zwerfvuil. Ik wil alle vrijwilligers hartelijk danken voor hun inzet!”
Zwerfvuilestafettes
In 2020 vonden alleen in de maanden januari en februari zwerfvuil estafettes plaats omdat het vanaf maart niet meer was toegestaan om in grote(re) groepen samen te komen. De vaste vrijwilligers zijn in kleinere aantallen of alleen aan de slag gegaan. Zaanstad betrekt en informeert de vaste vrijwilligers via een terugkerende nieuwsbrief. Ook is er contact via de facebookpagina: (20+) Zaanse Opruim Estafette | Facebook Zaanstad schaftte in 2020 meer inzamelmiddelen (zoals grijpers, vuilniszakken en handschoenen) in vanwege de grote belangstelling. Maar ook bepaalde materialen zijn op verzoek geleverd (zoals een sloothark of een bladblazer) om beter te kunnen opruimen.
Kinderen tegen zwerfvuil
Eind april vond de actie ‘Kinderen tegen zwerfvuil’ plaats om kinderen een vakantiebesteding in de buitenlucht te bieden. En om kinderen bewust te maken van de problematiek van zwerfafval. Ook deze actie was een groot succes en bracht vele kinderen en ouders op de been. Zaanstad reikte 150 grijpers uit. In 2021 zal deze actie herhaald worden.
Aan het begin van het jaar konden kinderen de expositie ‘Afval Experience’ bekijken in het Zaans Natuur- en Milieucentrum. Deze tentoonstelling was specifiek voor basisschoolkinderen om hen bewuster te maken van de gevolgen van zwerfafval en waarom afval scheiden belangrijk is.
Pilot containertuintjes
De bewustwordingscampagne voor kinderen van het voortgezet onderwijs is – vanwege de beperkende coronamaatregelen – van 2020 verschoven naar 2021. Dit budget is gebruikt voor de proef met de containertuintjes. De gemeenteraad kwam met het initiatief om hiermee te starten. De voorwaarde was wel dat buurtbewoners de containertuintjes zelf zouden onderhouden. Met als doel om de omgeving te verfraaien en om het dumpen van afval en bijplaatsingen te voorkomen. Inmiddels zijn bij 9 containers door Zaanstad containertuintjes geplaatst.
Statiegeld op plastic flesjes en blikjes
Vanaf 31 december 2022 wordt er statiegeld op blikjes ingevoerd en voor plastic flesjes geldt de invoering al op 1 juli 2021. Met het besluit voor de invoering van statiegeld op plastic flesjes worden producenten van water en frisdrank verplicht tot de invoering van statiegeld op plastic flessen kleiner dan 1 liter. Jaarlijks gaan er zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank. Zo’n 100 miljoen flesjes belanden in het milieu. Statiegeld zou een bewezen methode zijn om hergebruik te stimuleren.