Goede ventilatie is niet zomaar een aanbeveling, maar een echte noodzaak en gelijk eentje die bijdraagt aan een goede gezondheid. Een woning die goed geventileerd wordt, biedt direct verse frisse lucht en vernieuwde zuurstof aan. Indirect zorgt het ervoor dat je uitgeslapen wakker kunnen worden en bijgevolg overdag fitter en aansprekelijker bent. Echter, tonen verschillende studies aan dat het ventileren een pak beter zou kunnen!
Ventileren; wat en waarom?
Door te ventileren ga je de lucht aanwezig in de woning, continu gaan verversen zodat er steeds verse zuurstofrijke buitenlucht de woning kan binnenkomen. Dit kan gebeuren via een ventilatierooster maar evengoed door middel van luchtdoorstroming ter hoogte van de trappenhal, muren, openingen onder deuren, kieren en spleetjes. Vochtige en vervuilde binnenlucht kan langs dezelfde weg worden afgevoerd of door gebruik te maken van een ventilator.
Kortom, ventileren of verluchten kun je op allerhande manieren tot een goed einde brengen. Zet bij het opstaan bijvoorbeeld de ramen van de slaapkamers wagenwijd open zodat de slechte muffe binnenlicht gelijk vervangen wordt door zuurstofrijke buitenlucht. Hetzelfde ritueel dringt zich op wanneer je een ruimte gaat schilderen of reeds geverfd hebt. Een niet goed geventileerde ruimte brengt jammer genoeg heel wat gezondheidsnadelen met zich mee en dat willen we vermijden!
Natuurlijke en mechanische ventilatie
In heel wat oudere huizen is er jammer genoeg vaak helemaal geen sprake van mechanische ventilatie en moet men beroep doen op de zogenaamde natuurlijke ventilatie. Daarbij vindt verse buitenlucht zijn weg naar binnen via de kieren en naden onder raamkozijnen, deuren en traphallen. Dergelijke natuurlijke ventilatie was vrij effectief maar zorgde er in de winter echter ook wel voor dat het binnen al snel veel te koud aanvoelde.
Vandaag de dag is een dergelijke natuurlijke ventilatie uiteraard minder aan de orde aangezien huizen anders gebouwd worden ten opzichte van vroeger. Men moest dan ook op zoek naar andere vormen van ventilatie, beter bekend onder de noemer “mechanische ventilatie”, waarbij de lucht op een mechanische manier wordt afgevoerd naar buiten. We hebben het hier dan ook over de beste ventilatoren waarbij je kunt opteren voor exemplaren die op het stroomnet moeten worden aangesloten of op batterijen functioneren.
Goed ventileren is nodig voor de gezondheid!
Uit onderzoek is jammer genoeg gebleken dat maar liefst 1 op de 10 woningen last heeft van schimmel en tot wel de helft te kampen heeft met tabaksrook. Om dan nog maar te zwijgen over de hoeveelheid fijnstof die in vele woningen binnen vaak hoger is dan buiten. En dat is niet geheel onlogisch. Uiteindelijk creëren we totaal eigenhandig ons persoonlijke binnenklimaat.
Zo komt er tijdens het koken bijvoorbeeld heel wat fijnstof vrij en zorgen handelingen zoals koken en wassen tegelijk voor een bepaalde hoeveelheid stof. En dan hebben we het nog niet gehad over onze ademhaling; waarbij er per keer dat we ademenen een bepaalde hoeveelheid CO₂ vrij komt. Kortom, ventilatie kan dus echt wel een heel pak beter!
Geef virussen en bacteriën geen enkele kans!
Het is ondertussen al meermaals gezegd dat een goede ventilatie en verluchting de kans op gezonde binnenlucht aanzienlijk groter maken. Op die manier kun je niet alleen vermijden dat CO₂, vocht en fijnstof zich opstapelt maar kun je ook indirect bepaalde gezondheidsklachten aanzienlijk verminderen of zelfs in het geheel voorkomen.
Zo vermindert een goede ventilatie de aanwezigheid van schimmels en huisstofmijt waardoor bepaalde allergieën kunnen vermeden worden en astma eventueel draaglijker wordt. Verder worden klachten zoals hoofdpijn aanzienlijk minder net zoals de kans op het creëren van een ongemakkelijk/ onwel gevoel indien er teveel CO₂ in de lucht hangt. Bovendien vermindert een correcte ventilatie er de eventuele kans op virussen. In tijden waar het coronavirus al jaar en dag de wereld teistert, is dit wel belangrijk om rekening mee te gaan houden.
Al deze factoren maken het alvast de moeite waard om rekening te houden met een dagelijkse, goede ventilatie! Zorg dus goed voor jezelf en je leefruimte!