Krimpen aan den IJssel – Mede door de coronacrisis zijn er diverse tegenstellingen in onze maatschappij ontstaan of extra zichtbaar geworden. Hierbij is de uitzonderingspositie die artikel 6 van de grondwet nu biedt aan godsdienstvrijheid, steeds vaker ter discussie komen te staan, met name door orthodox christelijke gemeenschappen. Zo gaat men daar tot op de dag van vandaag nog steeds met grotere groepen naar de kerk, dan bij overige kerken het geval is.
Rechtsongelijkheid door artikel 6
Doordat met name oud gereformeerde en streng hervormde kerken hier met mate aandacht aan besteden, ontstond er een tweedeling. Bijvoorbeeld door de miniem toegestane bezoekersaantallen in winkels, horeca (zomer), theaters, kermissen etc. Los daarvan is mede door een aantal predikanten het gevoel van onderscheid en ongelijke behandeling verder gegroeid. Ook door uitspraken die schuren met artikel 1 van de grondwet, waarbij groepsbelediging door een predikant wel bewezen werd verklaard door het OM, maar niet vervolgd vanwege de godsdienstvrijheid in artikel 6.
Aanpassing of afschaffing
Al drie landelijke partijen – PvdA, GroenLinks en D66, willen een aanpassing op artikel 6 in de Tweede Kamer op de agenda zetten. Artikel 6 zegt (lid 1): “Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.“ Over dat laatste stukje lopen meningen uiteen. Het OM lijkt nu nog godsdienst vrij te stellen van “behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet”, door bewezen geachte groepsbelediging van homoseksuelen niet te vervolgen.
Artikel 1
Toch zou artikel 6 kunnen vervallen, omdat alle rechten hierin zijn opgenomen. Artikel 1 zegt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”
Uitzonderingspositie
Echter door artikel 6 weg te halen zouden godsdiensten hun uitzonderingspositie kwijt zijn en ook vervolgbaar gesteld kunnen worden. Met name de orthodoxe godsdiensten willen die uitzondering graag behouden. Hiermee kunnen zij hele groepen beledigen of zelf oproepen tot een vorm van afkeer of haat tegen deze groepen, zonder dat zij voor de wet vervolgbaar zijn. Volgens meerdere politieke partijen en vele organisaties een zeer ongewenste bescherming.
Code Oranje en COC Rotterdam in gesprek hierover
In een kamergesprek spreekt nummer 3 van de lijst van Code Oranje en fractielid van Leefbaar Rotterdam, Tanya Hoogwerf, onder andere over dit onderwerp met Leon Houtzager van het COC Rotterdam. Het interview duur ongeveer 15 minuten. Helaas is het geluid wat zacht.