Valkenburg aan de Geul – Vandaag tekenen de zestien Zuid-Limburgse gemeenten in Valkenburg aan de Geul de Samenwerkingsovereenkomst ‘Knopen Lopen’ voor de aanbesteding van een nieuw wandelnetwerk voor Zuid-Limburg. Uit onderzoek blijkt dat wandelen één van de belangrijkste vrijetijdsbestedingen is. De Provincie Limburg gaf eerder al aan bereid te zijn in het nieuwe netwerk te investeren mits de zestien Zuid-Limburgse gemeenten dat ook deden. Voor de Zuid-Limburgse inwoners en gasten betekent dit dat de gekleurde paaltjesroutes het komende jaar geleidelijk vervangen gaan worden door ‘knopen’ oftewel nummerbordjes die het mogelijk maken om eigen routes samen te stellen.
Het netwerk van naar verwachting 1.800 kilometer zal aangelegd worden in de driehoek tussen Sittard-Geleen, Vaals en Eijsden-Margraten en zal nauw aansluiten op de reeds bestaande knooppunten-netwerken van Echt-Susteren, de Belgische Voerstreek en het Aachener wald. Ook toekomstige netwerken van Städteregion Aachen en Selfkant zullen in de nabije toekomst aangesloten worden.
Knopen Lopen biedt voordelen voor inwoner, gast en ondernemer
Gedeputeerde Joost van den Akker is verheugd dat de Zuid-Limburgse gemeenten dit project samen op gaan pakken: “Het nieuwe netwerk gaat voor de Zuid-Limburgse vrijetijdseconomie een enorme boost opleveren. Daarnaast biedt het knopen lopen-systeem alle gelegenheid om toeristische spreiding te creëren en heel Zuid-Limburg te bewandelen. Het sluit ook mooi aan bij de bestaande netwerken elders in de provincie. Vergeet ook niet de bijkomende gezondheidsvoordelen omdat een goede wandelinfrastructuur, bijvoorbeeld vanuit de woonkernen) het laagdrempeliger maakt om te bewegen”.
10 Redenen voor een Zuid-Limburgs ‘Knopen Lopen-wandelnetwerk’
Het knopen lopen-wandelnetwerk – dat in vele toeristische regio’s in Nederland (en België) al geïmplementeerd is – brengt grote voordelen met zich mee:
- Gasten kennen het Knopen Lopen van ‘thuis’ en vragen er naar in Zuid-Limburg.
- De wandelaar kan eenvoudig een eigen route op maat samenstellen.
- Er kunnen grensoverschrijdende connecties met de routestructuren naar Echt-Susteren, Noord- en Midden-Limburg, Aken en de Voerstreek gecreëerd worden.
- Ondernemers kunnen heel eenvoudig arrangementen aanbieden.
- Eenvoudig digitaal aan te bieden en te promoten.
- De consument kan zijn persoonlijke ‘wandel-dichtheid’ van de route realiseren.
- Eenvoudige en nieuwe mogelijkheid tot thematisering.
- Steden kunnen beter geëquipeerd worden.
- De verwildering van informatieborden kan tegen gegaan worden.
- Nationaal kan beter aangesloten worden op partners als Wandelnet en de ANWB.