14.1 C
De Bilt

Kasteel Wijchen: stukje geschiedenis teruggebracht

WijchenDirecteur van het Museum Kasteel Wijchen, Rylana Seelen ontving vandaag van Dorien van den Bogaard de resten van een 17e eeuwse zware paal met ijzeren paalschoen. De vader van Dorien redde de paal uit de kelder van het Kasteel toen deze in de jaren ’90 werd verbouwd. Na zi jn dood vond zij de paal in de schuur en gaf de paal terug aan de gemeente.

Resten uit 17e eeuw

Het gaat om de resten van een zware paal met een ijzeren paalschoen uit de tweede helft van de 17e eeuw . In de jaren ’90 werd het Kasteel verbouwd. In de kelder waren ze aan het werk om een lift en toiletblok te bouwen . De opzichter van die verbouwing was Theo Albers, de vader van Dorien. Hij heeft de paal ‘gered’, want er was toen nog geen begeleiding van een archeoloog tijdens dat soort werkzaamheden.

“Ik ben heel blij dat we dit stukje geschiedenis nu hebben kunnen laten onderzoeken door een archeologisch bureau. Zij hebben ontdekt dat de paal uit de tweede helft van de 17 e eeuw komt. Zij hebben de paal ook geconserveerd. Dat betekent dat het nu niet verder kan vergaan door bijvoorbeeld roestvorming. Het krijgt nu een mooi plekje in het museum”, aldus een trotse wethouder Paul Loermans.

Enige paal die nu weer in Wijchen is

Tijdens de werkzaamheden in de jaren ’90 hebben ze meer palen gevonden. Eén daarvan is toen door iemand van de universiteit van Delft meegenomen en voorzien van een datum . Dat was een 14e eeuwse paal. Di e paal is helaas verdwenen . De paal die we nu hebben is de enige paal met paalschoen die er nog over is van die verbouwing.

Rylana Seelen, directeur Museum kasteel Wijchen: “Deze bijzondere vondst draagt bij aan het verhaal over de geschiedenis van de bewoners van het kasteel. De pas opgegraven 14 e eeuwse muur, de 17 e eeuwse waterput en deze bijzondere paal en paalschoen maken de puzzel over de geschiedenis van het kasteel steeds completer. Natuurlijk kunnen we niet wachten om dit te laten zien in de museumpresentatie. Aan het einde van dit jaar kan iedereen deze bekij ken in het opgeknapte kasteel . H et souterrain van het kasteel is dan helemaal toegankelijk voor publiek. ”Noot voor de redactie Voor m eer informatie neem contact op met team communicatie ge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio