Wieringerwerf – De prijs voor creativiteit in de First Lego League ging naar het team van RSG Wiringherlant en basisscholen De Triangel en De Peppel. Het idee: ‘Een basketbalveld met kluisjes. Met in ieder kluisje een bal. De code van het kluisje kun je bij de supermarkt ophalen. Zorg er wel voor dat de bal binnen een uur weer in het kluisje zit. Want anders loopt deze leeg.’ Komende maanden komen leerlingen uit groep 8 van scholen uit de omgeving langs om ook kennis te maken met het programma Lego Mindstorms.
First Lego League
Wiringherlant heeft dit jaar een start gemaakt om het duurzaamheidslab aan te kleden en te gebruiken om leerlingen te laten kennismaken met allerlei vaardigheden die beroepen vandaag de dag van ze vragen. “Denk aan programmeren, 3D-printen, Lego Mindstorms, Virtual Reality en drones. Zo komen ze al volop in aanraking met wetenschap en technologie”, noemt Anouk Pelt als voorbeeld. Ze is leerkracht op basisschool De Peppel.
Gestart met les in programmeren
Eind november is een groep van twintig leerlingen vanuit RSG Wiringherlant en de beide basisscholen gestart met lessen programmeren via Lego Mindstorms. Anouk Pelt: “Ze wilden meedoen met First Lego League. Maar omdat de scholen moesten sluiten, hebben we besloten om uiteindelijk nog maar met één team mee te doen.”
Zoveel mogelijk missies op legomat
Aan dit team de taak twee onderdelen uit te voeren. Het eerste was middels een robot in 2,5 minuut zoveel mogelijk missies uitvoeren op een legomat. De leerkracht van De Peppel licht toe: “Ze moesten de robot zo programmeren, dat je met iedere missie zoveel mogelijk punten kon halen.”
Jury roemt idee
Het tweede onderdeel was een online presentatie. Deze bestond uit twee delen. Anouk Pelt: “Zo moesten de leerlingen vertellen hoe het traject en de samenwerking was verlopen en hadden ze een innovatieproject. Ze moesten iets bedenken waardoor mensen buiten meer zouden gaan bewegen.”
Creatief idee over samenwerking
Zodoende ontstond het idee van de kluisjes waarin een bal met tracker zat. De jury van First Lego League roemde de oplossing met de prijs voor creativiteit, omdat de jury de samenwerking tussen mensen en supermarkt goed bedacht vond.
Kennismaken met duurzaamheidslab
Volgend schooljaar krijgen alle scholen uit de omgeving de mogelijkheid om met hun klas het duurzaamheidslab van Wiringherlant te bezoeken met aansluitend een rondleiding door de school. Meer weten over het duurzaamheidslab? Neem contact op met Janneke Rozemeijer, afdelingsleider brugklas.