Vanaf 15 april kun je ze tegenkomen: politiemensen die het buitengebied van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Renswoude, Rhenen, Veenendaal en Wijk bij Duurstede bezoeken. Ze gaan het gesprek aan met bewoners en vragen daarbij aandacht voor het veilig verhuren van schuren of loodsen. Dit is nodig omdat gemeenten en politie steeds vaker opslag en productie van drugs in het buitengebied zien. Dit brengt grote risico’s met zich mee voor bewoners, omwonenden en milieu.
Drugscriminaliteit in het buitengebied
Burgemeester Frits Naafs juicht de samenwerking om meerdere redenen toe. ,,We beschikken over een krachtig en ondernemend buitengebied. Toch is in de afgelopen periode meerdere keren gebleken dat kwaadwillende individuen en groeperingen proberen hun voet aan de grond te krijgen in onze gemeente. Ze maken daarvoor misbruik van onze kwetsbaarheden. Het zou misplaatst zijn om te stellen dat de georganiseerde en grootschalige drugscriminaliteit aan ons voorbij gaat. De recente ontmantelingen van een drugslaboratorium en -distributielocatie in Overberg hebben aangetoond wat de verregaande consequenties zijn voor mens en milieu.”
Kracht van samenwerking
De gemeente Utrechtse Heuvelrug staat niet langer alleen, maar is in de aanpak gesterkt door haar buurgemeenten en vele veiligheidspartners. Burgemeester Frits Naafs is trots op deze samenwerking: ,,Het is vrij gemakkelijk om te constateren dat alleen het bundelen van inzichten en krachten blijvende resultaten gaat opleveren op de lange termijn. De bewoners en ondernemers in het buitengebied hebben daar recht op en zijn bovenal onderdeel van dit proces. Dat is juist het mooie aan deze samenwerking: het is niet gebaseerd op wantrouwen en controleren, maar op het creëren van laagdrempelig onderling contact met bewoners en ondernemers. Het doel is niet om te handhaven, maar om vertrouwen te creëren. Door bestaande zorgen met elkaar te delen kunnen we menselijk leed voorkomen.”
Signalen drugscriminaliteit
Het buitengebied is aantrekkelijk voor criminelen omdat loodsen en schuren vaak afgelegen liggen. Het af- en aanvoeren van (illegale) goederen kan haast ongezien gebeuren. Toch zijn er signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van drugscriminaliteit:
- Drugslabs geven een specifieke (chemische) geur af.
- Er rijden onbekende, verdachte voertuigen over het erf.
- Laden en lossen gebeurt dicht tegen de schuren aan en voertuigen worden zo geparkeerd dat onduidelijk is wat er naar binnen of buiten gaat.
- Grote delen van schuren en loodsen (ook de kieren) zijn dichtgeplakt; je kunt nergens naar binnen kijken.
- Er is voornamelijk activiteit in de nacht en avond.
Je kunt maar één keer ‘nee’ zeggen
Politiechef Saskia Blaauw: ,,Als politie zien wij de inwoners van het buitengebied als onze partner in politiewerk. Wij trekken graag samen op in veiligheid. Als inwoner van het buitengebied is het mogelijk dat ook jij benaderd wordt door criminelen. Aan wie verhuur jij je schuur? Is het niet duidelijk waarvoor de huurder de schuur wil gebruiken of vertrouw je het gewoon niet? Ga dan niet met deze persoon of personen in zee. Als je niet zo goed weet wat je moet doen, zoek dan contact. Samen staan we sterk!”
Stem niet in; dat is het begin!
Je schuur of loods verhuren en ‘ja’ zeggen tegen crimineel geld betekent het volgende:
- Criminelen kunnen je flink onder druk zetten.
- Je kan te maken krijgen met geweld, waardoor mogelijk ook je gezin of familie gevaar loopt.
- Bij de productie van drugs kunnen explosies voorkomen. De verzekering vergoedt de gevolgschade niet.
- Onbewust werk je mee aan een drugssysteem dat veel slachtoffers kent en de rechtstaat ondermijnt.
- De gemeente kan je schuur of loods sluiten.
- Je kunt als medeplichtig gezien worden.
Melden bij gemeente of politie
De overheid heeft jouw ogen en oren hard nodig in de strijd tegen drugscriminaliteit. Herken je bepaalde signalen of ben je zelf benaderd door mogelijke criminelen? Neem dan contact op met de politie of gemeente. De politie bereik je via 0900-8844, de gemeente Utrechtse Heuvelrug via 0343-565600. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Meer informatie staat op www.stopondermijningsamen.nl.