Het Loodsenmonument heeft sinds dinsdag 11 mei weer een plek op de zeedijk in Delfzijl. Het monument lag vanaf 16 juli 2017 opgeslagen in verband met de dijkversterking van het Waterschap Noorderzijlvest én de aanleg van het nieuwe stadsstrand en de boulevard door de gemeente. Nu de dijk versterkt is en het nieuwe stadsstrand en de boulevard bijna klaar zijn, kunnen inwoners en andere bezoekers het teruggeplaatste Loodsenmonument weer bekijken.
Binding Loodsenmonument en havenstad
Wethouder Jan Menninga: ‘Het Loodsenmonument en de havenstad Delfzijl zijn sinds oktober 1922 onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is ons gelukt om het monument op bijna dezelfde plek terug te plaatsen. Binnenkort worden de zeven masten van de Wapperkunst Galerie teruggeplaatst, vlakbij Hoogwatum het Ede Staal monument. Het Ede Staal monument markeert het punt waar de kustzone langs Delfzijl een andere invulling heeft gekregen. Het is zeker de moeite waard om vanaf dit monument naar het nieuwe strand te lopen!’
Loodsenmonument
In oktober 1921 verging tijdens een zware storm de loodsschoener Eems II. Op initiatief van de toenmalige Delfzijlster Handelsvereniging werd een comité opgericht om geld bijeen te brengen voor de nabestaanden. Een deel van het geld werd besteed aan het monument, ter nagedachtenis aan de omgekomen loodsen uit Delfzijl. Het Loodsenmonument werd op 21 oktober 1922 onthuld.
Officiële opening stadsstrand, boulevard en brug
De officiële opening van het nieuwe stadsstrand, de boulevard en de brug vindt, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen, plaats op vrijdag 25 juni 2021. De provincie Groningen en het Waddenfonds dragen financieel bij aan het project Marconi Buitendijks. Daarnaast wordt het werk mogelijk gemaakt door vele partijen.