17.3 C
De Bilt

Regio Rotterdam doet oproep om robuust budget voor wonen aan informateur

Rotterdam – Alle wethouders Wonen in de Rotterdamse regio doen een dringende oproep aan informateur en formerende partijen om bij de kabinetsformatie afspraken te maken over een robuust budget om sneller en beter in de vraag naar woningen te kunnen voorzien. En dan vooral op die regio’s te letten -zoals de Rotterdamse regio- waar voor de corporaties de opgaven het grootst en de middelen het meest schaars zijn.

De oproep

  • Geef zo spoedig mogelijk een vervolg aan de Woningbouwimpuls en aan het Volkshuisvestingsfonds!
  • Zorg daartoe voor een robuust budget om samen met gemeenten, regio’s en provincies, in de dringende vraag naar woningen te voorzien!
  • Geef bij de subsidietoekenning voorrang aan aanvragen uit die regio’s (zoals de regio Rotterdam)
    • waar de opgaaf het grootst is,
    • de middelen het meest schaars zijn,
    • de plannen voor (sociale) nieuwbouw cruciaal zijn voor een evenwichtiger ontwikkeling,
    • de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad een grote uitdaging is, en
    • de behoefte aan woningen in een goede mix het meest dringend is!

Samenwerkingsverband Wonen regio Rotterdam

Jan Willem Mijnans, voorzitter van het Samenwerkingsverband Wonen regio Rotterdam en wethouder Wonen van Nissewaard: “We weten dat mevrouw Hamer als informateur heel veel verzoeken heeft gekregen en nog zal krijgen maar de nood in deze regio is echt hoog. Dus dan wil je geen kans onbenut laten! Er is landelijk brede overeenstemming over de noodzaak om te investeren in het wonen maar wij vragen om bij het toekennen van extra middelen voorrang te geven aan regio’s -zoals de Rotterdamse regio- waar de mismatch tussen opgaven en middelen bij de corporaties het grootst is.”

Investeringskracht corporaties van groot belang

Hij vervolgt: “Er zijn natuurlijk meer partners dan corporaties om woningen te bouwen en te verduurzamen. Maar als de investeringskracht van corporaties achterblijft, dan kunnen we in deze regio nooit in een goede mix aan de vraag naar allerlei soorten woningen voldoen. Het moet een mix zijn van goedkoop, middelduur en duur, en van huur en koop; die goede mix verschilt per gemeente. Als elke regiogemeente in balans komt, dan komt ook de regio in balans!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio