Houtbewerking wordt in vele branches toegepast en het materiaal is een van de meest veelzijdige: vandaar ook de populariteit ervan. Of het nu is in de bouw, de creatieve sector of industriële verpakkingen: door de relatief makkelijke bewerking is hout een dankbaar materiaal om mee te (be)werken. Welke technieken zijn hiervoor en welke voor- en nadelen zijn er te noemen bij de verschillende manieren van vormgeven van hout? Benieuwd naar hout lasersnijden? Bekijk de vele toepassing van hout lasersnijden met een lasermachine.
Hout verspanen en zagen
De eerste techniek die iedereen kent is natuurlijk zagen. Een andere manier van houtbewerking heet verspanen. Wat is dat nu eigenlijk? Een voorbeeld: een timmerman die een deur bewerkt met een schaaf. Er wordt materiaal verwijderd (je maakt de deur kleiner) en je verandert eigenlijk de vorm. Dit proces wordt verspanen genoemd en de krullen die ontstaan tijdens het schaven, zijn de ‘spanen’. Het proces is onomkeerbaar: je kan immers afgeschaafde spanen niet terug plakken. De vakman moet dus goed opletten dat je niet teveel van het hout weghaalt.
Frezen
Hout frezen is een manier van houtbewerking waarbij je allerlei vormen aan het hout kunt geven zoals letters of een logo. Ook bij dit proces wordt er materiaal verwijderd. CNC frezen is een veelgebruikte techniek waarbij op de millimeter nauwkeurig hout kan worden bewerkt, maar dan volledig computergestuurd. Zo kan je door middel van een draaiende kop (profielfrees) een strakke rand, profiel of sleuf maken.
Hout Lasersnijden
Een toepassing van lasersnijden en lasergraveren die steeds populairder wordt, is het bewerken van hout met een lasermachine. Het voordeel hiervan is dat er met hoge precisie en met verschillende tinten kan worden bewerkt. Een aantal veel gebruikte toepassingen van snijden zijn bijvoorbeeld maquettes, prototypes, meubels en interieur inrichting.
Lasergraveren
Naast lasersnijden kun je ook lasergraveren: ideaal voor het personaliseren van bijvoorbeeld borrelplanken, broodplanken, visitekaartjes, wijnkistjes en houten naamborden. Doordat er een laserstraal (gebundeld licht) met een lens wordt gefocust op een bepaald punt op het hout, wordt het warm en verbrand / verdampt het precies op de plek waar je materiaal wilt verwijderen of verkleuren. Zowel het snijden als graveren kan met dezelfde lasermachine worden gedaan: een multifunctionele en veelzijdige machine dus.
Vergelijking van hout lasersnijden, frezen, zagen
Je kent het wel: bij het zagen van hout ontstaat een vrij ruwe rand. Naarmate je een fijnere zaag gebruikt, wordt deze rand minder grof. Een verschil met het bewerken van hout met een laser is dat je contactloos bewerkt, door middel van dat gebundelde licht dat uit een laserbron komt. Hieronder een aantal verschillen op een rijtje:
Kwaliteit van de snijkant
- Hout lasersnijden: glad en vrij van spaanders en splinters
- Hout frezen: ruwe randen
- Hout zagen: ruwe tot (zeer) grove randen: nabewerking nodig (schuren)
Nauwkeurigheid van hout snijden
- Hout lasersnijden: Zeer nauwkeurig
- Hout frezen: Nauwkeurig
- Hout zagen: Gemiddeld
Het voordeel van het bewerken van hout met een laser is dat je de kleinste details kunt realiseren met zeer nauwkeurige details. Een voorbeeld is een toepassing in modelbouw, waarbij er door middel van zeer kleine inkepingen zelfs een scharnier kan worden gemaakt.
Een bijkomend voordeel van de bewerking met een lasermachine of lasersnijder is dat er geen sprake is van slijtage van het gereedschap. Bij het frezen of zagen van hout zal de machine of het zaagblad onderhevig zijn aan slijtage en uiteindelijk invloed hebben op de kwaliteit van de afwerking. Daar heb je met een lasersnijder geen last van. Een laatste toepassing voor houtbewerking die steeds meer mensen ontdekken is het maken van gravures, hieronder een aantal voorbeelden:
Bent u benieuwd wat er allemaal kan worden gemaakt met een lasermachine? Bekijk dan eens de website van Trotec Laser over hout lasersnijden.