5.6 C
De Bilt

Fietsroute ‘De Spaanse Weg’ officieel geopend

Heusden Vrijdag 2 juli opende Willemijn van Hees, burgemeester van de gemeente Heusden en voorzitter van de vereniging Nederlandse vestingsteden, samen met de wethouders Thom Blankers van gemeente Heusden, Mike Hofkens van gemeente Geertruidenberg en wethouder Huib van Olden van gemeente ’s-Hertogenbosch de nieuwe fietsroute ‘De Spaanse Weg’.

De eerste ‘waaier’ met daarop de fietsroute ‘De Spaanse Weg’ werd door Lenie Tabbernee van de vereniging Nederlandse vestingsteden, in Spaanse sferen, overhandigd in het bezoekerscentrum van Heusden. Maurice Leenaars onderstreepte met zijn flamenco gitaar het Spaanse accent van de fietsroute. Na de overhandiging stapte de burgemeester en wethouders op de fiets om een kort stukje van de route te beleven.

Spaanse Weg

Op de fietsroute  ‘De Spaanse Weg’ volg je de voetsporen van het Spaanse leger. De fietsroute verbindt de steden, die aangehaakt zijn aan de route en die aangesloten zijn bij de vereniging van Nederlandse vestingsteden. De route vertelt het verhaal van het ontstaan van de Nederlanden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De totale route is maar liefst 525 kilometer lang en voert je langs 20 vestingsteden in Nederland. De route wordt aan elkaar verbonden door knooppunten en kun je dus ook in kortere afstanden rijden. Zo kun je de route van 62 kilometer van Geertruidenberg naar Heusden fietsen. Of fiets de route ‘Rondje ’s-Hertogenbosch’ van 49 kilometer.

Themawandeling

Naast een fietsroute is er ook een themawandeling ‘’Spaans benauwd’’. Deze themawandeling is ontwikkeld door RBT de Langstraat. De vestingstad Heusden biedt met haar historische entourage vele mogelijkheden om op ontdekkingstocht te gaan. De wandeling Spaans benauwd neemt je, aan de hand van een spannend verhaal, mee naar het jaar 1572. Gedurende 60 minuten waant de wandelaar zich in de zestiende eeuw, waarin Heusden zijn Spaanse overheersers weet te verdrijven.

Vereniging Nederlandse vestingsteden

De fietsroute ‘De Spaanse Weg’ is door de initiatiefnemer, vestingstad Groenlo (gemeente Oost-Gelre)  in samenspraak met de vereniging van Nederlandse vestingsteden, ontwikkeld. Deze vereniging zet zich in voor het behoud van het culturele erfgoed in Nederland. Met hun passie voor de historie van de vestingsteden zorgen zij ervoor dat iedereen kan genieten van de charme van de vestingsteden en hun verdedigingswerken. Iedere stad vertelt haar eigen verhaal en ademt een unieke sfeer uit. Dit verleden kun je op veel plekken ontdekken, ervaren en in volle glorie aanschouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio