Weesp – Vanaf de zomer gaat de afdeling Toezicht en Handhaving weer beginnen met het verwijderen van fietsen op drukke plaatsen. Het gaat dan in eerste instantie om fietswrakken; dat zijn fietsen die te slecht zijn om nog op te fietsen. Deze wrakken worden afgevoerd naar een Afvalpunt. Door het verwijderen van de fietswrakken, verwacht de gemeente dat er weer genoeg ruimte komt voor de Weesper om zijn of haar fiets te kunnen parkeren.
Fietsparkeren in Weesp
Veel inwoners gebruiken de fiets om bijvoorbeeld naar het centrum te fietsen, of naar het station. Dat betekent dat het erg druk kan zijn met fietsen, en niet iedereen zijn of haar fiets kan parkeren. Dat komt ook doordat er ongebruikte fietsen, zogenaamde weesfietsen, en fietswrakken tussen staan.
Fietswrakken
In samenwerking met de gemeente Amsterdam is een nieuwe werkwijze gevonden voor het verwijderen van fietswrakken. En dat betekent goed nieuws voor de Weesper: fietswrakken worden weer verwijderd, zodat er meer ruimte komt om de fiets te parkeren!
Weesfietsen
Na de fietswrakken let de gemeente ook op weesfietsen, of verwaarloosde fietsen. Dat zijn fietsen die niet direct gebruikt kunnen worden, of fietsen die zichtbaar lang niet gebruikt zijn. De gemeente plakt op weesfietsen een sticker. Weesfietsen met een sticker blijven nog twee weken op de aangetroffen plek staan. Na die twee weken worden die fietsen weggehaald en naar het fietsdepot in Amsterdam gebracht.
Fietsdepot
Omdat het voor Weespers niet eenvoudig is om de weesfiets daar weer op te halen, kan de fiets ook vanuit het Fietsdepot worden thuisbezorgd. Hier zijn, net als bij het ophalen, kosten aan verbonden. Meer informatie over het fietsdepot is te vinden op https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/fiets/fietsdepot/. Met deze aanpak hoopt de gemeente Weesp begaanbaar te houden voor fietsers én wandelaars.