16 C
De Bilt

Dialoogsessies met jongeren over geld bieden uitkomst

Helmond – Dialoogsessies helpen jongeren beter met geld om te gaan, zo blijkt in Helmond. Mensen die in hun jeugd hebben leren omgaan met geld, komen later minder vaak in de financiële problemen. Zo blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken. Daarom ging de gemeente afgelopen maand het gesprek aan met middelbare scholieren en MBO-studenten in Helmond over het thema ‘geld en armoede’. De dialoogsessies brachten waardevolle inzichten boven tafel die de gemeente meeneemt in haar beleid en acties voor de jeugdagenda.

Thema Armoede

‘’Het thema Armoede staat in de top 5 van de jeugdagenda, die door Helmondse kinderen en jongeren is opgesteld. Het is ontzettend belangrijk om ook te weten hoe kinderen en jongeren tegen een onderwerp als ‘armoede’ aankijken. Wat vinden zij belangrijk en waar zijn ze mee geholpen? Daarom gaan we op verschillende manieren samen in gesprek. Leerzaam voor zowel de jongeren als voor ons’’, aldus wethouder Cathalijne Dortmans.

Uitkomsten dialoogsessies

Een belangrijk thema in de dialoogsessies met kinderen en jongeren, van verschillende middelbare scholen, over armoede was schaamte. De schaamte hangt samen met bang zijn om gepest, veroordeeld en buitengesloten te worden. De jeugd kwam met een aantal ideeën om hiermee aan de slag te gaan, zoals het organiseren van speciale lessen over dit thema met een ervaringsdeskundige. Om zo het begrip te vergroten en de schaamte te verminderen. Ook zou de jeugd graag willen dat het duidelijk is waar ze terecht kunnen als zij over armoede willen praten of hulp willen.

Op woensdag 30 juni vond de dialoogsessie met MBO-studenten van het ROC ter Aa plaats. Tijdens de sessie gingen de studenten met elkaar in gesprek aan de hand van verschillende stellingen. Een aantal belangrijke conclusies waren:

  • Studenten zijn niet altijd op de hoogte van hetgeen wat op hen afkomt als zij 18 jaar worden;
  • Praten over geld(zaken) en schulden op school of onder vrienden is erg belangrijk en geen vanzelfsprekendheid.

Het houden van lessen over het regelen van je financiën en het aanstellen van een geld- of schuldencoach op scholen waren adviezen die tijdens de dialoogsessie werden benoemd.

Informeren van jongeren die 18 jaar worden

Vanaf 18 jaar zijn jongeren verantwoordelijk voor hun eigen geldzaken. Zo zijn jongeren vanaf dat moment zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een zorgverzekering, het aangaan van contracten of een (studie)lening en betalingsachterstanden en schulden. Wethouder Erik de Vries vertelt: ‘’Om jongeren hierover te informeren starten we vanuit de gemeente deze maand met het versturen van verjaardagskaarten naar Helmondse jongeren die bijna 18 jaar worden. Hierin staan allerlei tips voor een vliegende start als jongvolwassen. Zo proberen we de jongeren een klein beetje op weg te helpen en de overgang naar 18 soepel te laten verlopen.’’

Aansluiten bij het kinder- en jongerennetwerk van Helmond?

Vanuit het project Jeugdvriendelijke Stad blijft de gemeente voortdurend in contact met Helmondse kinderen en jongeren. Vaker meedenken over allerlei thema’s die belangrijk zijn voor Helmondse jeugd? Aanmelden voor het kinder- en jongerennetwerk kan via www.helmond.nl/jeugdvriendelijkestad.

Meer informatie

Meer weten over het project Jeugdvriendelijke Stad en de Jeugdagenda? Ga dan naar www.helmond.nl/jeugdvriendelijkestad. Bekijk www.socialekaarthelmond.nl voor een overzicht van allerlei lokale instanties die u kunnen helpen bij uw geldzaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio