Bloemendaal – Uit onderzoek van de Rekenkamercommissie Bloemendaal (RKC) naar de Omgevingswet, blijkt dat de gemeente in staat zal zijn om na de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 juli 2022 conform de nieuwe regelgeving te werken. Tegelijkertijd kan nu nog niet met zekerheid worden gezegd dat de dienstverlening na de invoering probleemloos zal verlopen. Daarnaast moet de gemeenteraad zelf ook oefenen en daarvoor beter gefaciliteerd worden om haar bestuurlijke taak bij invoering te kunnen vervullen.
Omgevingswet: grootste wetsoperatie na de Grondwet
De invoering van de Omgevingswet is een zeer omvangrijke wetgevingsoperatie, waarvan de voorbereiding al in 2014 gestart is. De wet bundelt 26 wetten en regels over ruimtelijke ordening, wonen, infrastructuur, milieu, water en natuur. Na herhaaldelijk uitstel, onder meer door automatiseringsproblemen, is de invoeringsdatum van de wet nu vastgesteld op 1 juli 2022.
Voorbereiding op de invoering Omgevingswet: zware taak voor gemeenten
De voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet vergt veel van (onder meer) gemeenten. Onderdeel van de voorbereiding op de invoering van de wet is het daartoe inrichten van de ambtelijke organisatie. Werkprocessen gaan anders verlopen, specialistische software moet worden aangeschaft en ingericht en het gemeentepersoneel moet hiermee leren omgaan. En dit is nog maar een kleine greep uit wat er ‘op de werkvloer’ moet gebeuren.
Onderzoek naar de stand van zaken
Voor elke gemeente, en dus ook voor de inwoners van Bloemendaal, is een soepele overgang naar de correcte toepassing van de nieuwe wet van groot belang. Daarom heeft de Rekenkamercommissie van Bloemendaal besloten tot het uitvoeren van een onderzoek dat uitwijst hoe ver de gemeente hiermee inmiddels gevorderd is. Bijsturing is dan nog mogelijk.
Organisatie bereidt zich ‘technisch’ goed voor
Er zijn geen aanwijzingen dat het de gemeente Bloemendaal niet zal lukken om voor de invoering van de wet haar zaken op orde te hebben. Toch moet er meer aandacht worden besteed aan de voorbereiding van en door medewerkers, de inrichting van de organisatie en juiste informatie naar de raadsleden en de inwoners.
Tijdige politieke besluitvorming nu nodig
Naast de organisatorische voorbereiding door het gemeentelijk apparaat moet ook een groot aantal meer ‘politieke’ besluiten worden genomen. De gemeenteraad moet goed geïnformeerd en voorbereid worden om belangrijke keuzes te kunnen maken bij te nemen beslissingen die van cruciaal belang zijn voor de toekomst van onze gemeente.
Ongestoorde dienstverlening
Ook moeten de inwoners die aanvragen doen straks met de nieuwe situatie om kunnen gaan. De RKC heeft in haar rapport een aantal aanbevelingen gedaan die kunnen helpen om de dienstverlening aan de inwoners en bedrijven na 1 juli 2022 ongestoord te kunnen voortzetten.