Wageningen – Om over kinderrechten te praten, ging wethouder Leo Bosland 30 september op bezoek bij basisschool G.J. van den Brinkschool in Wageningen. Hij gaf de kinderen van de 5-8 groep een les over de kinderrechten. Ook wethouders in Barneveld, Ede, Nijkerk, en Scherpenzeel geven leerlingen les over kinderrechten. De andere basisscholen in de regio West Veluwe Vallei ontvangen ‘onderzoekskaarten’. Hiermee kunnen kinderen makkelijk ontdekken wat kinderrechten zijn. En ze leren wat ze betekenen voor henzelf én voor andere kinderen.
Lesmateriaal
Wethouder Leo Bosland is enthousiast over de les. “De kinderen waren erg geïnteresseerd en stelden leuke vragen. Ik hoop dat dit hen helpt om op te komen voor zichzelf en voor andere kinderen.” Leo Bosland heeft lesmateriaal over kinderrechten aan de school overhandigd. Deze lessen zijn ontwikkeld door Lot’s Foundation. Dit is een organisatie die zich inzet voor de rechten van het kind. Herman van Veen is geestelijke vader van Lot. Meer informatie is te lezen op https://lotsfoundation.com/.
Leren praten
Aandacht voor kinderrechten helpt de kinderen om zich beter te voelen. Ze leren praten over hun rechten en hun situatie thuis. Zo ontdekken ze dat het misschien niet normaal is wat ze thuis meemaken. En dat het niet oké is. Ze gaan oneerlijke situaties eerder herkennen. En ze leren om hulp te vragen, voor zichzelf of voor een ander. Ze leren ook dat ze op school terecht kunnen, als het thuis niet goed gaat.
Project Meldcode
De gastles komt voort uit het project ‘Meldcode in het primair onderwijs’. Hierin werken gemeenten in de West Veluwe Vallei samen met Veilig Thuis. De Meldcode helpt scholen om huiselijk geweld en kindermishandeling te herkennen. Alle basisscholen uit de regio kunnen gratis gebruik maken van trainingen om deze Meldcode goed te gebruiken. Dit kan hen helpen om huiselijk geweld en kindermishandeling tegen te gaan.
Eerder hulp
Een veilig thuis is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. In Nederland leven 300.000 kinderen in armoede. Elk jaar zijn bijna 120.000 kinderen slachtoffer van mishandeling. Er wachten 3.000 kinderen al meer dan 4 jaar op uitsluitsel over hun asielvraag. Kinderen met een onveilige opvoeding hebben vaak veel stress. Dit kan leiden tot problemen op school en slechtere prestaties. Het kan er ook voor zorgen dat kinderen zich niet zo goed kunnen concentreren. Of problemen krijgen met klasgenootjes. Hoe eerder een kind in beeld komt, hoe eerder het hulp kan krijgen.
Verdrag voor de Rechten van het Kind
De rechten van kinderen staan in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. De afspraken gaan over hun leven thuis en op school. Over wat ouders, de school en de overheid moeten doen. Maar ze gaan ook over gevaren waar kinderen tegen beschermd moet worden, zoals mishandeling. Dat je als kind recht hebt om veilig en gezond op te groeien. Dat je recht hebt op ouders of andere verzorgers die je liefde en aandacht geven. Die je goed te eten, kleren en een veilig huis geven. En die ervoor zorgen dat het kind naar school gaat.