Den Bosch – Nadenken over extremer weer leer je niet uit een boekje. Om de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs water- en klimaatbewuster te maken ontwikkelden de Brabantse Waterschappen het escapespel Kraak de Klas: Klimaatzorgen. Onlangs hadden jeugdwaterschappers Julia, Rens, Nilles en Marieke de primeur en speelden het spel. Hun oordeel was helder: “Met dit spel is het veel leuker om te leren over klimaat en water en het blijft veel beter hangen. Echt tien keer leuker om te doen dan in de klas te zitten en te luisteren naar een saai verhaal.”
Escapespel
Lezen, knippen, vouwen, nadenken, puzzelen, verbanden leggen, volgordes zien. De jeugdbestuurders lieten hun hersenen flink kraken tijdens het escapespel. Dat viel nog niet altijd mee. Jeugdbestuurder Rens: “Het was toch wel pittiger dan ik dacht, zeker om de codes te kraken binnen de 40 minuten tijd die je hebt. Uiteindelijk besloten we in ons groepje de opdrachten te verdelen om niet in tijdnood te raken. De ene is nou eenmaal beter in verbanden zien en de ander bijvoorbeeld in knippen, vouwen of puzzelen. Die persoonlijke skills kun je bij dit spel goed inzetten.”
Leren over water en klimaat
Jeugdbestuurder Nilles vult aan: “Ik vond het echt een superleuke manier om te leren over klimaat en het waterschap. Je leert ook inhoudelijk nieuwe dingen.” Zo leerde jeugdbestuurder Julia wat nieuws: “Ik wist bijvoorbeeld niet dat we in Nederland bij waterschaarste een verdringingsreeks hebben. Hierin staat wie of wat er als eerste recht heeft op water. Dat vergeet ik niet meer.” Jeugdbestuurder Marieke besluit: “Het heeft me zeker nieuwsgierig gemaakt naar wat er nog meer te leren valt over klimaat en water. Ik ga mijn aardrijkskundedocent zeker de tip geven om dit spel te lenen voor de onderbouw, superleuk!”
Te leen voor scholen
Het escapespel Kraak de Klas: Klimaatzorgen is gezamenlijk ontwikkeld door de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel en Rivierenland. Staat jouw school in het werkgebied van deze waterschappen? Dan is het spel vanaf nu gratis voor docenten te leen bij het waterschap.