Heusden – In elke schoolklas heeft gemiddeld één kind te maken met een vorm van kindermishandeling. Veel van deze kinderen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben. Om hier aandacht voor te vragen vindt van 15 tot en met 21 november de week tegen Kindermishandeling plaats. Ook in Heusden willen we het taboe rondom kindermishandeling en huiselijk geweld doorbreken en bereiden we activiteiten voor om in onze gemeente meer aandacht ervoor te creëren. Door te luisteren, niet weg te kijken en samen het gesprek te hebben, kunnen meer kinderen veilig, gezond en kansrijk opgroeien.
Praten helpt
Tijdens de week tegen kindermishandeling worden door het hele land en in onze regio Hart van Brabant activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor kindermishandeling en vooral om samen de aanpak ervan te versterken. Denk bijvoorbeeld aan een serie podcasts ‘Ik zie jou’. Iedere dag is er een nieuwe podcast te beluisteren. In de eerste week van dit schooljaar ontvingen alle basisscholen de toolkit ‘Praten helpt’. Die bevat informatie over gezond en veilig opgroeien en instrumenten om op school te werken aan weerbaarheid. Een kind komt immers pas tot ontwikkeling als het zich veilig voelt.
Grenzen, wensen en rechten
Leerkrachten kunnen in de klas met de kinderen in gesprek gaan over wat hun grenzen, wensen en rechten zijn en aangeven waar ze terecht kunnen als ze hulp nodig hebben. Veel kinderen die kindermishandeling meemaken weten niet dat het niet normaal is wat hen overkomt. Andere leerlingen weten niet dat een klasgenoot thuis misschien in een onveilige situatie zit. Door er in de klas over te praten, komt het gesprek op gang en kan het taboe doorbroken worden.
Kom in actie tegen kindermishandeling
Kindermishandeling is niet alleen fysiek geweld. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om uitschelden, kleineren of verwaarlozing. Maak jij je zorgen om een kind? Er is altijd iets dat je kunt doen. Kijk op https://www.zorgenomeenkind.nl/kom-in-actie/ wat jij kunt doen.
Jongeren en volwassenen die mishandeld zijn, vertellen dat vaak aan niemand, of alleen een enkeling. Naast de gevolgen van de mishandeling voelen zij zich vaak ook in de steek gelaten omdat niemand in hun omgeving voor ze opkomt of het bespreekbaar maakt. We willen aandacht vragen en tips geven wat je voor iemand in zo’n situatie kunt doen. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is aandacht blijven schenken, het bieden van een luisterend oor en het gesprek aangaan. Vanuit die insteek worden diverse activiteiten voorbereid. Hierover volgt later meer informatie.