Ridderkerk – Schoon water langer vasthouden door meer natuurvriendelijke oevers, extra baggeren, waterplanten in fases maaien en gemalen optimaliseren, zodat vuil water sneller wordt weggepompt. Het is een greep uit de maatregelen die waterschap Hollandse Delta de komende zes jaar neemt om de waterkwaliteit te verbeteren. Ze staan in het Stroomgebiedbeheerplan 3 (SGBP3) dat onlangs door het algemeen bestuur is vastgesteld.
Maatregelen voor schoon water
De komende jaren worden onder andere de Boezem van Oude-Tonge, de Binnenbedijkte Maas in de Hoeksche Waard en het Kwalgat en de Middenels in Dordrecht extra gebaggerd voor schoon water. Deze keer gaat het daarbij niet zozeer om het verbeteren van de doorstroming, maar vooral om het schoner maken van het water. Door bagger en overtollige voedingsstoffen zoals mest en rottende bladeren uit het water te halen, ontstaat als het ware een schone lei. In het schone water krijgen verschillende soorten waterplanten een kans en ontstaat er meer biodiversiteit. Het maaien in fases zorgt er vervolgens voor dat er altijd voldoende zaden in het water achter blijven.
Natuurvriendelijke oevers
We besteden ook aandacht aan de inrichting van het water. We leggen bijvoorbeeld natuurvriendelijke oevers aan. Zo’n oever loopt geleidelijk af en biedt een fijne leefomgeving voor verschillende soorten waterplanten, insecten en vissen. Zo dragen dit soort oevers bij aan de waterkwaliteit, biodiversiteit en het tegengaan van de effecten van klimaatverandering. We verwachten in totaal bijna 4.000 m natuurvriendelijke oevers te kunnen aanleggen en weer van ‘schoon water’te voorzien.
Brede aanpak
Het derde Stroomgebiedbeheerplan bevat maatregelen voor 43 wateren in ons gebied. Deze locaties vallen onder de KaderRichtlijnWater (KRW). Maar we beperken ons niet tot deze plekken. Integendeel: we werken ook hard aan het verbeteren van de waterkwaliteit in onze overige sloten en singels. Voor deze reguliere wateren worden de ambities en langetermijn-doelstellingen in 2022 nader uitgewerkt. Daarnaast roepen we inwoners op om een bijdrage te leveren. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door hondenpoep en zwerfafval naast de waterkant op te ruimen. Of door bomen en struiken aan het water regelmatig te snoeien. Zo zorgen we samen
voor schoon water.