Deventer – Op zondag 28 november organiseert KlimaatAlarm Deventer opnieuw een KlimaatAlarm van 13.00 uur tot 13.30 uur voor de Waag op de Brink in Deventer. Het KlimaatAlarm staat dit keer in het teken van “rentmeesterschap”. Hoe kunnen wij beter met onze aarde omgaan en welke rol kan de landbouw daarin spelen? Een van de sprekers is een “biologische” boerin, eigenaar van een biolologisch dynamisch landbouwbedrijf in de regio. Een jongere en oudere inwoner delen hun zorg en hun oplossingen. Er is weer een Klimaatgedicht, er is muziek en er wordt alarm geslagen.
KlimaatAlarm en ons voedselsysteem
De industriële landbouw, het landgebruik en het voedselsysteem dat daarbij hoort, is wereldwijd verantwoordelijk voor 24% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Dat is bijna net zoveel als de uitstoot van alle fossiele energiecentrales op aarde (25%). En door het hoge gebruik van kunstmest en pesticide is meer dan 75 procent van het landoppervlakte op onze aarde aanzienlijk verslechterd.
Met als gevolg grote voedselonzekerheid in de nabije toekomst, ook voor Nederland. De industriële landbouw heeft hierin een grote rol, maar boeren kunnen ook een grote rol hebben in het tegengaan van deze negatieve gevolgen. Met kringlooplandbouw en ecologische landbouw kan er genoeg voedsel geproduceerd worden én kan de opwarming van de aarde worden tegengegaan.
Goed nieuws
Het goede nieuws is namelijk dat er voldoende voedsel geproduceerd kan worden voor de hele wereld met biologische landbouw, terwijl er met deze vorm van landbouw goed voor de bodem gezorgd wordt en de biodiversiteit zal groeien. Met een energieverbruik die 45% lager ligt dan bij de industriële landbouw kunnen omschakelende boeren wel degelijk onderdeel van de oplossing van het klimaatprobleem worden.
Voor vragen, of aanmelden van organisaties die hun naam willen verbinden met het KlimaatAlarm Deventer: klimaatalarmdeventer@protonmail.com