10.4 C
De Bilt

Hout stoken? Houd het gezellig!

Katwijk – De koude, donkere wintermaanden zijn aangebroken. Het stoken van een vuurtje in een houtkachel of open haard kan dan gezellig zijn. Helaas kan het stoken overlast veroorzaken. Daarbij komen bij de rook schadelijke gassen vrij. Houd daarom rekening met elkaar. Via een aantal eenvoudige tips zorg je ervoor dat het voor iedereen gezellig blijft.

Weet wat je stookt

Hout is er in alle soorten en maten. Er zijn soorten die beter zijn om te stoken voor de gezondheid en het milieu. Je kunt het best gebruikmaken van schoon en droog hakhout (onbehandeld en twee jaar gedroogd) of brikketten (geperste blokken of staven) zonder lijm, paraffine of bindmiddel. Kies vooral voor hout met FSC- of PEFC-keurmerk. Op de website van Milieu Centraal lees je hier meer over.

Weet hoe je hout stookt

Heb je een open haard? Laat dan minstens één keer per jaar de schoorsteen schoonmaken door een erkend vakman. Zo kan de rook goed naar buiten en heb je minder kans op schoorsteenbrand. Zorg verder voor een goede luchttoevoer, voldoende frisse lucht in de ruimte waar je stookt en maak het vuur aan met kleine houtjes die je van bovenaf aansteekt. Bezoek de website van de Brandweer voor een stookinstructie en meer informatie over het voorkomen van schoonsteenbrand. 

Weet wanneer je stookt

Beperk het aansteken van de open haard en kachel door het alleen aan te steken bij speciale gelegenheden. Let ook op de weersomstandigheden en de luchtkwaliteit. Bij windstil en mistig weer blijft de rook, en daarmee de luchtverontreiniging, namelijk langer hangen. Je kan het vuur dan beter uit laten. Weten hoe in jouw buurt de luchtkwaliteit en weersverwachting is? Via Stookwijzer krijg je actueel advies op maat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio