7.4 C
De Bilt

Curator verkoopt bio-energiecentrale in Harderwijk aan Taurus

Harderwijk – Na het faillissement van de BECH op 19 oktober jongstleden, heeft de door de rechtbank Gelderland aangewezen curator dhr. Frans van Oss het proces opgestart met als doel een koper te vinden om de Bio-energiecentrale Harderwijk (BECH) over te nemen. Het voorgenomen besluit van de curator en rechter commissaris van de Rechtbank Gelderland is het opstalrecht, inclusief de hele inrichting van de BECH te verkopen aan Taurus uit Ysselsteyn.

Vanaf de start al problemen

De BECH heeft vanaf de start tegenvallers gekend door onder andere lagere inkomsten voor het verwerken van mest, hogere kosten voor covergistingsproducten en gelijkblijvende gecontracteerde gasprijzen. De financiële situatie was uiteindelijk zodanig dat half oktober 2021 een faillissement onafwendbaar was.

Curator besluit tot verkoop

Bert van Vreeswijk, heemraad waterschap Vallei en Veluwe: “De periode na het faillissement van de BECH was voor ons als Waterschap een erg spannende tijd. Wij zijn blij dat na een intensief en zeer zorgvuldig proces, de curator heeft besloten de installatie van de BECH aan Taurus te verkopen. Taurus werkt met een uniek en hoog innovatief proces waarbij droge energiekorrels via vergisting worden omgezet in biogas. Voor het waterschap is Taurus een geschikte partij om de duurzaamheidsdoelstellingen die wij met de BECH bereikten te kunnen blijven realiseren. Het waterschap wenst Taurus veel succes met de toekomstige activiteiten.”

Van natte mest naar droge korrel

Voor het vergistingsproces gebruikte de BECH natte koeienmest. Taurus gebruikt voor het vergistingsproces een droge energiekorrel gemaakt van stro uit paardenmest. Deze korrel levert een hoge gasproductie. In plaats van 100.000 ton mest en co-producten wordt nu 30.000 ton energiekorrel in de installatie vergist.

Taurus blij met aankoop

Peter Klomp, oprichter Taurus: “Wij zijn erg blij met de koop van de Bio-energiecentrale in Harderwijk. De installatie leggen we nu eerst stil om het productieproces te optimaliseren voor het vergisten van de energiekorrel. Deze korrels hebben als groot voordeel dat wij met een derde van het volume dezelfde gasopbrengst kunnen realiseren. Dit is ook een voordeel voor de vervoersbewegingen in het gebied. Wij zien een duurzame toekomst in Harderwijk tegemoet.”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio