Rotterdam voldoet in de hele stad aan de Europese stikstofnorm. Dat blijkt uit de 12e Monitoringsrapportage Nationaal Samenweringsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) van het RIVM. De prognoses laten zien dat de daling van zowel stikstofdioxide (NO2) als fijnstof (PM10 en PM2.5) ook de komende jaren verder doorzet.
In 2017 nog 15 straten te gaan
In 2017 had Rotterdam nog 15 straten waar de Europese stikstofnorm werd overschreden. Onder die ‘vieze straten’ bevonden zich de Schieweg, de Statenweg, de Pleinweg en de ‘s-Gravendijkwal. Door maatregen als de aanleg van walstroom voor zeeschepen, de inzet van elektrische bussen en het verminderen van het autoverkeer wordt de lucht in Rotterdam schoner en voldoen nu alle Rotterdamse straten aan de Europese norm.
Blij met resultaat
Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) is verheugd over dat resultaat. “Vieze lucht heeft grote gevolgen voor de gezondheid van mensen. We hebben de vieste straten nu aangepakt, maar we houden niet op nu we de normen hebben gehaald. We blijven werken aan het schoner maken van de lucht en daarmee aan het gezonder maken van de stad”.
Schone lucht in Rotterdam
In 2018 begon Rotterdam met het uitvoeren van maatregelen uit de Koersnota Luchtkwaliteit. Naast algemene maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals het stimuleren van het gebruik van de fiets en elektrische auto’s bevatte de Koersnota ook specifieke maatregelen voor de ‘vieze straten’. De combinatie van die maatregelen heeft gezorgd voor het voldoen aan de Europese stikstofnorm en het verbeteren van de luchtkwaliteit in de hele stad. Ook de impact van de coronacrisis is van positieve invloed geweest op de verbeterde luchtkwaliteit. Het stadsbestuur heeft als ambitie om uiterlijk in 2025 in de hele stad te voldoen aan de advieswaarden voor luchtkwaliteit van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).