Dongen – Het centrum van Dongen is sinds vandaag 10 historische fototegels rijker. Deze bruine tegels van 50×50 cm zijn voorzien van oude foto’s en informatieve teksten. Ze liggen op plaatsen waar iets leuks of bijzonders te vertellen is over de historie van Dongen. Wethouder Cors Zijlmans nam vandaag een kijkje bij tegel nummer 3 op de hoek Nieuwstraat/Sint Josephstraat en was verrast. “Tot begin jaren ’80 zag deze plek er totaal anders uit. Toen domineerden een schoen- en een leerfabriek het straatbeeld. Bijzonder dat een tegel je daar op attendeert.”
Fototegels in centrum Dongen
De afgelopen jaren is het centrumgebied in Dongen flink opgeknapt. Bij de officiële opening van het vernieuwde Park Vredeoord in september werden al 10 houten beelden onthuld die symbool staan voor het Dongens DNA. Als afsluiting van de grootschalige herinrichting van het centrum zijn de fototegels toegevoegd. “Ook deze tegels maken het DNA van Dongen zichtbaar”, geeft wethouder Zijlmans aan. “Ze vertellen het verhaal van de schoen- en leerindustrie, het Rijke Roomse leven en stedenbouwkundige ontwikkelingen. Op sommige locaties is de huidige situatie nog goed herkenbaar of herbestemd, maar op andere locaties is het erfgoed verdwenen.”
Samenwerking heemkundekring
Voor de realisatie van de tegels is samenwerking gezocht met Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen. Ranko Hamelink heeft namens de heemkundekring meegedacht over de locaties, zocht foto’s in archieven en leverde teksten aan. De tegel op het Oranjeplein (nr. 9) is één van zijn favorieten: “Heel subtiel vind je hier herinneringen aan de bevrijding. Op de stoepranden zijn de bandensporen van militaire voertuigen nog te zien. Dat is het mooie aan de tegels: je wordt op dingen gewezen waar je normaal gesproken over heen zou stappen.”
Idee uit Schijndel
Het idee van de fototegels komt van architect Steven Woudstra. Hij bedacht en produceerde de tegels in 2009 ter ere van het 700-jarig bestaan van Schijndel. Inmiddels liggen er in zo’n 20 gemeenten in Nederland en België fototegels. Platform Langstraat, dat zich onder andere richt op het zichtbaar maken van cultuurhistorie in de regio, heeft de tegels financieel mede mogelijk gemaakt.
QR-codes op tegels
De tegels zijn voorzien van QR-codes. Wie de code met zijn smartphone scant komt terecht op de website van de heemkundekring. Daar staan extra foto’s.
Route en folder
De tegels in het centrum van Dongen zijn los van elkaar te bekijken, maar kunnen ook in de vorm van een korte dorpswandeling (2,5 km) worden bezocht. Daartoe is een folder gemaakt, voorzien van plattegrond en route. De folder is te downloaden op www.dongen.nl en gratis af te halen bij de receptie in het gemeentehuis en bij Theek5 in De Cammeleur.