Urk – Met het plaatsen van de laatste AED in het gemeentehuis van Urk heeft wethouder Freek Brouwer het netwerk op Urk voltooid. De gemeente Urk heeft nu een dekkend netwerk van AED’s, waarbij binnen 500 meter nacht en dag een defibrillator beschikbaar is. De gemeente Urk is aangesloten bij het project HartslagNu, het reanimatieoproepsysteem voor burgerhulpverleners bij hartstilstand.
Binnen 6 minuten reanimatie starten
“Jaarlijks krijgen ruim 15.000 mensen in Nederland een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als iemand binnen zes minuten start met reanimeren” aldus wethouder Freek Brouwer. “We zijn daarom een project gestart, dat moest resulteren in het aanmelden van burgerhulpverleners en AED’s bij Hartslag Nu. En met succes! Op dit moment staan maar liefst 340 burgerhulpverleners en 49 AED’s geregistreerd bij HartslagNu.”
Aanmelden voor AED blijft mogelijk
Voor de wethouder betekent dat niet dat het project afgesloten wordt. “Integendeel, als samenleving dragen we samen zorg voor de veiligheid op Urk. Ik roep bedrijven en organisaties op om blijvend aandacht te besteden aan de aanschaf en registratie van hun AED bij www.hartslagnu.nl. Maar ook burgers om zich aan te melden. Hoe meer vrijwilligers en automatische defibrilators in het systeem van HartslagNu staan geregistreerd, hoe beter.”
Snelle hulpverlening belangrijk
Om een snelle hulpverlening op te starten, juist wanneer het gaat om een hartstilstand, is het project HartslagNu van levensbelang. Dit project zorgt er voor dat vrijwilligers met een EHBO- en reanimatiediploma snel te plekke kunnen zijn. Na een 112-melding bij een hartstilstand ontvangen vrijwilligers een melding op hun telefoon. Wie in de buurt is, verleent snel en doeltreffend hulp.