-0.6 C
De Bilt

Groningen eerste gemeente die de textielkringloop weet te sluiten

Vandaag heeft wethouder Chakor de eerste kantoorstoel in gebruik genomen die voortkomt uit een uniek circulaire textielproject: Gronings Goud. Het gaat om een stoel die al tien jaar in gebruik was bij de gemeente en nu compleet is gerefurbisht door interieurinrichter Vepa in Hoogezand. Bijzonder is dat de stoel opnieuw is gestoffeerd met een hoogwaardige interieurstof op basis van gerecycled textiel, afkomstig uit Groningen zelf. Daarmee is de textielkringloop dus letterlijk rond.

Oud textiel wordt Gronings Goud

De Gronings Goud-stoel is de eerste in een reeks van (voorlopig) 250 gemeentelijke kantoorstoelen, die de komende jaren op deze manier een tweede leven krijgen. Duizenden kilo’s versleten jeans en T-shirts die Groningers naar de textielcontainer hebben gebracht, komen terug als kwaliteitsproduct. “En belangrijker nog: met Gronings Goud laten we zien dat het echt kán, die circulaire economie. We hebben een productieketen opgezet die waarde toevoegt in plaats van vernietigt. We hebben een businessmodel dat schaalbaar en kopieerbaar is”, zegt projectleider Carolina Vogel van de gemeente Groningen.

Voorbeeldfunctie

Die voorbeeldfunctie blijkt geen wensdenken. Professionals op het gebied van circulariteit zijn nieuwsgierig naar de Groningse aanpak. Het Europese kennisnetwerk voor circulair inkopen Procirc noemde Gronings Goud een ’opmerkelijk voorbeeld’. Ook is het project Gronings Goud genomineerd voor een van de binnenkort uit te reiken Circular Awards 2022.

Duurzame samenwerking

Textiel heeft een grote impact op het milieu. Bij het telen, oogsten en verwerken van (bijvoorbeeld) katoen wordt veel water en energie verbruikt en komen veel milieubelastende stoffen vrij. Overal ter wereld zoeken partijen naar manieren om die belastende productie terug te dringen. Gemeente Groningen heeft vier van die partijen weten te verenigen rond hetzelfde ideaal:

  • GoudGoed (Groningen) voor het inzamelen, sorteren en prepareren van oud textiel
  • ReBlend (Amsterdam) voert de regie over het hele proces van vervezelen, spinnen en weven tot nieuwe hoogwaardige textielproducten
  • Vepa (Hoogeveen) voor het refurbishen en herstofferen van gebruikt kantoormeubilair
  • Gemeente Groningen is zelf launching customer en trotse gebruiker van Gronings Goud. En onze rol gaat nog verder: we hebben het voortouw genomen bij de samenwerking en zijn ambassadeur van het eindproduct. Ook zorgen we met faciliteiten (textielcontainers) en voorlichting dat steeds meer Groningers hun oude textiel gescheiden inleveren

En wat levert het op?

Behalve een aanzienlijke milieuwinst zorgt Gronings Goud ook voor werkgelegenheid. Het project draagt nu al bij aan een gezonde, voor iedereen toegankelijke arbeidsmarkt. We gaan ons best doen om meer stappen van het recyclingproces naar het noorden te halen en we verwachten dat onderwijs en bedrijfsleven op de ontwikkelingen zullen inspelen. Wethouder Glimina Chakor: ‘Gronings Goud is een mooi voorbeeld hoe je met vereende krachten bij kunt dragen aan een circulaire economie.

Minder weggooien en meer hergebruiken zodat we in 2050 volledig circulaire kunnen zijn. We willen met dit project ondernemers stimuleren om hoogwaardige nieuwe toepassingen te bedenken voor afval, want afval is het nieuwe goud.’ Meer informatie over Gronings Goud is te vinden op de webpagina www.haalallesuitjeafval.nl/groningsgoud.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio