Utrechts Landschap heeft deze week bomen geplant in het Hooge Land in Maarssen. De bomen zijn via het project Bomenrijkdom gedoneerd door mensen die een bijzondere band hebben met het Hooge Land. Donderdag 3 februari ontving cultuurhistoricus Paul Vesters de gulle gevers om ze de nieuw geplante bomen te laten zien.
Veel donateurs
Via het project ‘Bomenrijkdom’ riep Utrechts Landschap in maart haar achterban op een boom of haag te doneren voor het Hooge Land en voor een aantal andere natuurgebieden. Met de bomen wil de natuurorganisatie de biodiversiteit in de natuurgebieden verrijken. Nooit eerder was een bomenplantactie van Utrechts Landschap zo succesvol. Er werden ruim 4.000 bomen gedoneerd voor een bedrag van € 90.000,-.
Hooge Land
‘Het Hooge Land is een bijzondere plek,’ vertelt cultuurhistoricus Paul Vesters van Utrechts Landschap. ‘Het maakt onderdeel uit van het beschermde dorpsgezicht van Maarssen en is een restant van de 18e-eeuwse parkaanleg van de voormalige buitenplaats Elsenburg.’ Utrechts Landschap verwierf het Hooge Land in 2020 door een schenking van de heer Spelt. Destijds is afgesproken dat het Hooge Land voorzien zou worden van een boomgaard. Met hulp van onze donateurs worden deze bomen nu aangeplant.
Kersenbomen in mooie zichtlijn
De binnenste rij bomen van de boomgaard is in een rechte lijn geplaatst vanaf het toegangshek van het huidige Doornburgh en representeert de verdwenen zichtlijn vanaf het huis tot aan de Duiventil. Dit zijn allemaal kersenbomen van het vroegbloeiende ras Burlat. Verder worden er in de boomgaard nog appel- en perenbomen geplant.
Nog meer bomen
Deze winter plant Utrechts Landschap in meer gebieden gesponsorde bomen. Voor de start van het broedseizoen op 15 maart gaan er bomen de grond in op landgoed Stoutenburg (Amersfoort/Leusden), De Bunsing (Zeist), Zeisterbos (Zeist), landgoed Hoog Beek en Royen (Zeist), de Hoge Ginkel (Leersum), Stameren (Maarn) en Moersbergen (Doorn).
Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap beschermt natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. Er is dicht bij huis zoveel moois te vinden: weelderige bossen, uitgestrekte heidevelden, vogelrijke uiterwaarden en draaiende molens. Dat mag niet verdwijnen!
Sinds 1927 kopen we natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. We beheren het en stellen het open voor publiek. Inmiddels hebben we ruim 5.600 hectare natuur, buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden veilig- en opengesteld.
Het werk van Utrechts Landschap is mogelijk dankzij de steun van 32.000 donateurs (Beschermers), 800 vrijwilligers en 78 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.