5.9 C
De Bilt

Welkome Wijk in Houten: omgaan met buurtbewoners met psychische kwetsbaarheid

Houten – Een welkome wijk bieden aan iedereen. Dat willen wij in Houten. Steeds meer mensen met een psychische kwetsbaarheid wonen niet meer in een ggz-instelling, maar zelfstandig (met begeleiding) thuis. Je woont samen met elkaar in de straat en in de buurt. Maar wat doe je als de ander gedrag vertoont dat jij niet begrijpt of waar jij je zorgen over maakt? Wat doe je dan wel of juist niet? Omdat hier onbekendheid over is, organiseert de gemeente Houten de bewustwordingsbijeenkomsten Welkome Wijk. Deze vinden plaats op donderdagen in maart en zijn voor bewoners, vrijwilligers en professionals.

Het onbekende bekend maken

Het doel van Welkome Wijk is om vooroordelen over buurtbewoners met een psychische achtergrond te verminderen. Zo willen we dat er meer begrip komt voor elkaar en iedereen zich welkom voelt in de wijk. Jan Overweg (wethouder zorg en welzijn): “Een goede sfeer in de buurt vind ik heel belangrijk. Zodra je contact maakt met een buurtbewoner, kom je erachter wie iemand echt is. En zie je ineens gaven en talenten die je eerder nog niet zag.

Dat vind ik mooi. Elkaar een beetje leren kennen helpt om op een goede manier naar elkaar om te zien en elkaar te helpen waar nodig. Interesse in de ander, zonder vooroordelen, maakt dat je je welkom voelt. En dat is precies wat dit project beoogt”.

Bijeenkomsten Welkome Wijk

Tijdens de bijeenkomst Welkome Wijk krijgen deelnemers informatie over wat het betekent om te leven met een psychische kwetsbaarheid. Centraal staan houding, gedrag en leefwijzen die niet begrepen worden of waar men zich zorgen over maakt. Je krijgt inzicht in wat je kunt doen of hoe te handelen. De avond wordt begeleid door een gespreksleider en inwoners van Houten die zelf een psychische kwetsbaarheid hebben (gehad). Zij delen graag met je hoe je samen kunt zorgen voor het goed verstaan en begrijpen van elkaar.

Samenwerking MIND en gemeente Houten

Welkome Wijk is een landelijk project van MIND (organisatie voor psychische gezondheid), waar gemeente Houten aan meedoet. We organiseren de bewustwordingsbijeenkomsten voor drie groepen: bewoners, vrijwilligers en professionals.
Ook is er een projectgroep betrokken met inwoners uit Houten. Een aantal van hen werkt bij Enik, Viveste, Politie, van Houten&co en Lister. Zij volgen de voortgang van dit project.

Interesse?

Heb jij vragen over hoe je met een buurtbewoner met een psychische achtergrond om kan gaan? Of wil je meer informatie? Kom dan naar een van de bewustwordingsavonden van Welkome Wijk. Deze vinden plaats op donderdagen in maart. Voor aanmelding, data en tijden en meer informatie, ga naar www.houten.nl/welkomewijk. Deelname is gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio