9.5 C
De Bilt

Cyberbuddy: gratis ondersteuning voor mkb’ers bij verhogen digitale weerbaarheid

Midden- en kleinbedrijven in Den Helder kunnen gratis deelnemen aan het nieuwe Cyberbuddy-project van de gemeente Den Helder. Na het invullen van een vragenlijst krijgen de deelnemers een op maat gemaakt adviesrapport met daarin belangrijke verbeterpunten voor het vergroten van hun digitale weerbaarheid. De cyberbuddy kan ook helpen bij de uitvoering. De mkb’ers kunnen hiervan twee werkdagen gebruikmaken. Aanmelden kan tot en met zondag 6 maart.

Omvang cybercrime

De omvang van cybercrime neemt snel toe. Bijna iedereen in Nederland maakt dagelijks gebruik van het internet. Meestal gaat dat goed en veilig, maar helaas niet altijd. Aanvallen met gijzelsoftware zijn bijvoorbeeld een groeiend probleem. In het ergste geval worden systemen versleuteld, data gestolen en back-ups vernietigd. Slachtoffers kunnen soms dagenlang niet werken, lijden imagoschade en hebben (herstel)kosten. Burgemeester De Boer: “De risico’s van cybercrime worden vaak onderschat. Het nemen van preventieve maatregelen is belangrijk. Voorkomen is beter dan genezen. We willen onze ondernemers, die zo belangrijk zijn voor Den Helder, daarbij graag helpen.”

Vragenlijst en adviesrapport

De gemeente Den Helder organiseert dit project met de gemeenten Enschede en Utrecht, en de Haagse Hogeschool. Het doel is om de digitale weerbaarheid van mkb’ers te vergroten. Studenten van de opleiding Information Security Management werken hieraan mee. De student, de cyberbuddy, neemt een scan af om te onderzoeken wat de huidige status van de onderneming is. Op basis van de vragenlijst wordt er een op maat gemaakt adviesrapport gemaakt. De rapportage dient als basis voor de verbeteringen die de ondernemer kan uitvoeren om de digitale weerbaarheid te vergroten.

Ondersteuning via Cyberbuddy

Bedrijven kunnen zich vervolgens twee werkdagen door de cyberbuddy laten ondersteunen om samen alvast een aantal verbeteringen toe te passen. Dat gebeurt via een bezoek. Ook hebben ondernemers dan de gelegenheid om vragen te stellen en de uitkomsten van de scan te doorlopen. Na het bezoek vindt er een nameting plaats om na te gaan welke adviezen zijn geïmplementeerd en hoe de digitale weerbaarheid van het bedrijf is toegenomen.

Aanmelden

Deelname aan het project is gratis en kan ook anoniem. Er is tijdens de pilot plaats voor een beperkt aantal deelnemers. De eerste scans worden naar verwachting eind februari/begin maart afgenomen. Het bedrijfsbezoek en de nameting zijn in overleg te plannen. Bedrijven die aan het project willen deelnemen of vragen hebben over de pilot kunnen contact opnemen met Koen Westerhuis, beleidsadviseur Openbare Orde & Veiligheid, k.westerhuis@denhelder.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio