In een aantal weekenden in maart verhuizen de nieuwe bewoners naar de Pratumplaats. Zij krijgen vanwege hun (licht)verstandelijke beperking, waar nodig, begeleiding van Reinaerde. Het gloednieuwe gebouw ligt in Leidsche Rijn tussen de Maximus Brouwerij, een kinderdagopvang van Partou, het Islamitisch Cultureel Centrum Leidsche Rijn en de werkplaats De Bouwloods. We spreken de eerste bewoners Courtney Kraan en Tycho Kerkhof en begeleiders Maxime Kolijn en Mirte Spilker over hun eerste ervaringen in de nieuwe woning.
In de woning van Pratumplaats zijn er voor alle 25 studio’s inmiddels bewoners gevonden, de cliënten die doorverhuizen vanaf de Heivlinder (van Reinaerde) in Leidsche Rijn wonen er als eersten, en inmiddels wonen alle 25 cliënten er.
Hulp van ouders
Begeleider Maxime Kolijn: “We leefden met de cliënten toe naar dit moment. Het is druk natuurlijk, maar gelukkig krijgen we her en der hulp. Zo hebben familieleden de bewoners enorm geholpen tijdens de verhuizing. Daardoor heb ik en andere begeleiders tijd over om de cliënten met de verhuizing te begeleiden. Het is ook extra druk, omdat wij, net als op zoveel plekken, ook door corona helaas net nú personeelstekort en -verloop hebben.”
Samen interieur uitgekozen
Mirte: “In de periode hiervoor hebben we samen met een groep cliënten voor Pratumplaats keuzes over het interieur gemaakt; de woonkamers zijn erg mooi geworden.” Maxime: “Ook met de vloer die er nu ligt zijn we erg blij. De eerst wat kille witte gang heeft een kleur gekregen en ziet er nu veel warmer uit. En we zijn samen in Waalwijk geweest voor het meubilair.”
Het is wennen
Bewoner Courtney, die werkzaam is bij het vlakbij gelegen restaurant Hoge Weide van Reinaerde, zegt: “Ik vind het mooi hier. Ik ben blij dat de begeleiders van de Heivlinder hier werken. Ik heb een mooie woning. Ik ben meer op mijn studio. Ik mis de begeleiders wel. Dat is wennen.” zegt ze geëmotioneerd.
Mirte
Mirte: “We moeten echt nog goed kijken hoe we contact met alle bewoners onderhouden. De een heeft meer contact nodig, de ander is meer op zichzelf. In Pratumplaats leer je ook om niet alleen met begeleiders, maar ook met anderen te leven en zelf te koken. Als begeleiding heb je niet automatisch een moment bij het eten om bij te praten. Daarom moet de manier van contact houden zich nog ontwikkelen. Dankzij de privacy van de studio’s kunnen cliënten ook makkelijker vrienden op bezoek krijgen; dat gebeurt nu al.
Tycho over Pratumplaats
Bewoner Tycho ziet het wat luchtiger: “Bij de Heivlinder, waar ik eerst woonde, heb ik al leren koken. Nu kook ik vaker voor mezelf. Ik kook voor twee dagen. Maar ik eet ook met anderen” en kijkt daarbij Courtney aan. Tycho heeft met anderen een moestuintafel gemaakt bij Remake, zijn dagbesteding naast Hoge Weide. De kruiden kan hij straks zelf gebruiken. “Nu eerst de rest van je 63 verhuisdozen nog uitpakken, toch?”, zegt begeleider Maxime met een glimlach.
Zo zelfstandig mogelijk
Maxime: “Het is onze bedoeling dat de cliënten hun eigen zelfstandigheid ontwikkelen, waar dat kan. We hebben 24 uur per dag begeleiding in de woning. De opzet van de Pratumplaats, met eigen studio’s en sanitair, biedt hen daar betere mogelijkheden voor. De cliënten die van De Heivlinder komen, van een aangepaste rijtjeswoning in de buurt, hadden kleine slaapkamers en grote gezamenlijke woonkamer.
Daardoor leef je dan toch meer als een soort gezin samen, en zijn wij als begeleiders altijd direct aanspreekbaar. We hebben er zin om nu in de praktijk deze ontwikkeling samen te maken én de ruimte te houden om cliënten te begeleiden.” Tycho ziet dat helemaal zitten. Ook omdat de oude woning wel wat gehorig was bij ruzie. “Het is hier ook veel netter!” En Courtney houdt nu liever nog meer contact met de begeleiding.
Buren leren kennen
“We hopen onze buren later nog wat beter te leren kennen en uit te zoeken wat je voor elkaar kunt betekenen”, stelt Maxime. “We hebben met bewoners van Pratumplaats al een bezoek gebracht aan Maximus Brouwerij en kinderopvang Partou en die eerste kennismaking was erg leuk. Binnenkort gaan we naar de open dag van het Islamitisch Cultureel Centrum Leidsche Rijn. We zijn uitgenodigd.”
Duurzaam ontwikkeld
De Pratumplaats is ontwikkeld door projectontwikkelaar HEVO, met woningcoöperatie GroenWest, en zorgorganisatie Reinaerde. Reinaerde huurt het van GroenWest. Het is een duurzaam gebouw: met zonnepanelen, warmtepompen en gasvrij. Tycho: “We vonden de grote radiatoren niet zo mooi. Maar dat is duurzaam en ik ben ook voor duurzaam.”