10.2 C
De Bilt

Minder maaien voor meer biodiversiteit

De Hengelose gemeenteraad heeft gekozen voor ecologisch maaien. Dat betekent dat we op veel plekken van kort gemaaide gazons naar kruidenrijke bermen en grasstroken gaan. Gildebor gaat, vanaf dit voorjaar, op veel plekken anders maaien dan u gewend bent. Dit alles om het evenwicht in de natuur terug te brengen, want de biodiversiteit staat onder druk.

Ecologisch maaien

In de afgelopen jaren werden veel bermen en grasstroken gemiddeld 26x per jaar gemaaid. Dat komt neer op ongeveer eenmaal per week in het groeiseizoen. Op iets meer dan 100 hectare werd de afgelopen jaren al op een andere manier gemaaid: twee keer per jaar, met afvoer van het maaisel. Vanaf dit voorjaar wordt dit uitgebreid naar 236 hectare. De keuze voor ecologisch maaibeheer komt ten goede aan de biodiversiteit.

Ecologisch maaien betekent dat we op veel plekken minder vaak maaien. We laten de natuur wat meer met rust.
Op www.hengelo.nl/hengelobloeit kunt u zien wat dit voor uw wijk of straat betekent.

Eerst verschralen

Bermen en grasveldjes zijn klaar voor ecologisch beheer als ze voldoende ‘verschraald’ zijn. Met verschralen bedoelen we het afvoeren van maaisel, daardoor krijgt de bodem geen voeding meer. Het aantal grassen zal daardoor afnemen en op termijn komen in plaats daarvan bloeiende kruiden tevoorschijn. Als dat zover is, laten we het maaisel met de
uitgebloeide kruiden een tijdje liggen voordat het wordt afgevoerd. Op die manier kunnen zaden uit de kruiden vallen, die kunnen het volgende jaar weer ontkiemen. Het moment van maaien is straks dus afhankelijk van het moment waarop belangrijke soorten zijn uitgebloeid en hun zaadjes hebben losgelaten.

Verkeersveiligheid en trapveldjes

Op veel plekken maaien we vanaf dit jaar dus minder, maar niet overal. We blijven voetbalveldjes, speelterreinen en losloopterreinen voor de hond kort maaien. Dat doen we ook op plekken waar de verkeersveiligheid hierom vraagt, denk aan kruispunten of stroken langs wegen of fietspaden.

Meer biodiversiteit in eigen tuin?

Groen in eigen tuin is altijd een goed idee, daarom doen we vanaf 21 maart ook mee aan het NK Tegelwippen 2022! Een groene tuin is namelijk niet alleen goed voor uzelf, maar heeft ook andere voordelen: het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen, de tuin wordt op hete zomerse dagen minder warm en het biedt leefruimte aan onder andere egels, vogels, bijen en vlinders.

En dat laatste is dan ook weer goed, omdat veel vogels en insecten natuurlijke vijanden zijn van de eikenprocessierups. Inspiratie opdoen voor een groene tuin? Kijk eens op www.groenblauwtwente.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio