Een nieuw initiatief in Woerden voorkomt voedselverspilling en zorgt voor waardevolle bestemming van overschotten, door ze ten goede laten komen aan sociale restaurants. De eerste samenwerking is die tussen Albert Heijn en Inloophuis ’t Centrum. Albert Heijn doneert voedseloverschotten aan Inloophuis ’t Centrum, dat vervolgens kookt voor mensen die op zoek zijn naar gezelligheid of een luisterend oor. Stichting VoedselSurplus bracht deze organisaties bij elkaar en zorgde voor goede afspraken over het ophalen van de voedseloverschotten.
Stichting VoedselSurplus tegen voedselverspilling
Stichting VoedselSurplus zet zich in meerdere gemeentes in tegen voedselverspilling en verbindt bedrijven met voedseloverschotten aan sociale organisaties, die armoede en eenzaamheid tegengaan. “Wij benaderen supermarkten, die voedsel over hebben, en zorgen voor een goede bestemming, zodat voedsel niet meer weggegooid hoeft te worden,” vertelt Carla Veenman namens de stichting. De stichting fungeert als intermediair tussen supermarkt en wijkorganisatie en bewaakt de gemaakte afspraken.
Supermarkt
Supermarktmanager Harald de Groot was meteen positief over het idee: “Ook al doen we als supermarktorganisatie veel aan het voorkomen van voedselverspilling, we houden aan het einde van de dag altijd producten over die bijna over de houdbaarheidsdatum gaan. Door deze overschotten in te vriezen en te doneren doen we er iets goeds mee en ondersteunen we sociale projecten in de buurt.”
Desiree van de Vendel van Inloophuis ’t Centrum is blij met het gedoneerde voedsel. ”Hierdoor kunnen wij de prijs van onze maaltijden laag houden. Bovendien stimuleert het de creativiteit van onze vrijwillige koks, ze bedenken steeds nieuwe gerechten”.
Wethouder George Becht: “Het is fijn dat we naast de Voedselbank nu nog een plek hebben gevonden waar overschotten uit de supermarkt goed terecht komen. Dankzij de inzet bij sociale organisaties is dit een win-winsituatie.
Ook in Harmelen is inmiddels een samenwerking tot stand gebracht tussen de COOP en twee organisaties. COOP doneert zijn surplus aan het Dorpshuis, waar één keer per week gekookt wordt voor buurtbewoners en aan Numodo Zorg, die dagelijks een lunch verzorgt voor de cliënten die zij opvangen. Dit zijn mensen van alle leeftijden voor wie het lastig is zich in de maatschappij te handhaven.