6 C
De Bilt

Informatiebord over neergestorte bommenwerper WOII in polder Portengen

Stichtse Vecht – Nabij de plek waar op 27 april 1943 een Engelse bommenwerper neerstortte is vanmiddag een speciaal informatiebord gepresenteerd in de polder van Portengen. Burgemeester Ap Reinders van gemeente Stichtse Vecht verrichtte de onthulling, samen met buurtbewoner en initiatiefnemer Willem van der Linden en met Jan Springintveld, secretaris van het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum in Aalsmeer.

Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer van deze informatieborden komen op plaatsen in de gemeente Stichtse Vecht waar tijdens de Tweede Wereldoorlog memorabele gebeurtenissen plaatsvonden. Door het scannen van een QR-code kunnen belangstellenden achtergrondinformatie opvragen.

Informatiebord gezamenlijk initiatief

De informatieborden zijn een gezamenlijk initiatief van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht, mede geïnspireerd door enkele artikelen van journalist Douwe Anne Verbrugge over vergeten gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Neergehaald

Een van die gebeurtenissen was het neerstorten van de Engelse bommenwerper in de polder van Portengen. Dat gebeurde op 27 april 1943. Het toestel was voor een missie richting Duisburg vertrokken van de vliegbasis in het Engelse Mildenhal. Een Duitse nachtjager haalde de bommenwerper neer. Het vliegtuig met een flinke bommenlast kwam terecht in een weiland bij de boerderij van de familie Van den Ancker, tien meter vanaf de boerderij van de familie Boele.
Als door een wonder explodeerde het toestel niet en overleefden zes van de zeven bemanningsleden de crash. Delen van het neergestorte vliegtuig hebben inmiddels een plaats gekregen in het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum.

Verhalen doorgeven

Het bestuur van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht vinden het belangrijk dat verhalen over de Tweede Wereldoorlog niet verloren gaan en worden doorgegeven aan nieuwe generaties. De komende tijd Stichting en gemeente kijken de komende periode gezamenlijk wat andere locaties kunnen zijn waar een informatiebord goed tot zijn recht zou kunnen komen.

Burgemeester Ap Reinders: “Ook meer dan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog komen er nog nieuwe feiten over het verloop van de oorlog aan het daglicht. Feiten over gebeurtenissen die een impact hebben gehad op onze samenleving. Ik vind het belangrijk dat de verhalen over dit deel van onze geschiedenis niet verloren gaan. De informatieborden kunnen hieraan een welkome bijdrage leveren’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio