De gemeente Wageningen gaat een miljoen euro extra investeren in de stad nu de meeste coronamaatregelen zijn afgeschaft. Daarmee wil het college van b&w Wageningen aantrekkelijker maken en helpen opveren na de coronacrisis. In 2022 en 2023 kunnen met dat geld veel plannen uitgevoerd worden.
Guido van Vulpen, wethouder financiën: “we zijn blij dat we via een financiële boost van de gemeente kunnen helpen om diverse plannen van de grond te krijgen. Plannen die op de plank lagen en waar nooit geld voor was. Daarmee maken we de stad weer aantrekkelijker en komen er weer nieuwe kansen voor organisaties, ondernemers en inwoners.”
Historische Stad Wageningen
Zo betaalt de gemeente mee aan een ‘Wageningen Experience’, Een audiovisuele presentatie om mensen mee te nemen in de geschiedenis van de Wageningen en te prikkelen om de stad verder te ontdekken. Ook draagt de gemeente bij aan de aanleg en onderhoud van een wandelpad (Wallenpad) langs de stadsgracht (Emmapark en Walstraat) in de binnenstad. In de Grote Kerk op de Markt wordt een rondleiding met een virtuele app mogelijk. Museum De Casteels Poort krijgt een bedrag om een aantal zalen opnieuw in te richten. Ook krijgt een aantal opgeslagen kunstwerken weer een plek in de stad.
Groene en gezonde stad
De gemeente steekt geld in een groenere binnenstad door meer bomen en planten neer te zetten. Er komt een autovrij straatje bij het Olympiaplein. Het Hooilandplein wordt een groenere plek om elkaar te ontmoeten. Samen met onze buurgemeenten van de Veluwe legt de gemeente extra wandelpaden aan. De gemeente stimuleert het buitensporten rondom scholen en stopt geld in het Landschapsfonds om het buitengebied van Wageningen nog mooier te maken. Verschillende wijken en buurtschappen worden met een wandelroute aan elkaar en met het buitengebied verbonden.
Toekomstbestendig en duurzaam
Het Platform Verduurzaming Evenementen gaat evenementen milieuvriendelijker maken met de bijdrage van de gemeente. Voor jongeren komt er een jongerenontmoetingsplek in de Nude en de RAP studio van het jongerenwerk kan met het geld blijven bestaan en vernieuwen. Horeca ondernemers krijgen financiële ondersteuning bij de overstap van gasheaters naar duurzamere oplossingen en theater Junushoff krijgt een extra bijdrage voor grootonderhoud. Ook betaalt de gemeente mee aan het onderzoek naar renovatiemogelijkheden van de Bblthk.
Speciale reservepot
In 2020 heeft de raad besloten om € 1.000.000 te storten in een speciale pot (zogenaamde bestemmingsreserve). Doel ervan was om na het opheffen van de meeste coronamaatregelen geld te hebben voor herstel en het aantrekkelijk houden van de stad. Als aandachtpunten gaf de raad mee: historisch karakter stad, bedrijven, cultuur, sport en toerisme. De meeste projecten komen tot stand met de financiële hulp van andere partijen. De bijdrage vanuit de gemeente vanuit de bestemmingsreserve is kan net het zetje zijn om de uitvoering van de plannen mogelijk te maken.