Koningin Máxima bezoekt van zondagavond 12 tot en met dinsdag 14 juni de Republiek Ivoorkust en van woensdag 15 tot en met donderdag 16 juni de Republiek Senegal in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).
Voorlopersrol in Afrika
Ivoorkust en Senegal hebben de potentie om voorlopers te worden van financiële inclusie in Afrika. In Ivoorkust heeft 41% van de volwassenen een bankrekening. Een stijging ten opzicht van de 34% in 2014. Dit is met name te danken aan meer digitale betalingen en een nationale strategie voor financiële inclusie (NFIS). In Senegal heeft 42% van de volwassenen een bankrekening, een toename van 15% sinds 2014 (Global Findex 2017). In januari dit jaar heeft Senegal een NFIS gelanceerd. Dit was één van de onderwerpen van het online bezoek van Koningin Máxima aan Senegal in 2021.
Hoofdthema’s
De hoofdthema’s van beide bezoeken zijn financiële gezondheid en het verder ontwikkelen van betaalbare en veilige digitale financiële diensten, met name voor achtergestelde groepen zoals kleine (landbouw) bedrijven en vrouwen. Zij kunnen nu niet veilig sparen voor een financiële buffer, geen lening aanvragen om te ondernemen en zich niet verzekeren tegen bijvoorbeeld misoogsten of ziekte. Financiële gezondheid wordt mede bepaald door de mate waarin mensen grip hebben op hun dagelijkse inkomsten en uitgaven en hun financiële weerbaarheid. De landenbezoeken beginnen met gesprekken met internationale ontwikkelingsorganisaties gevolgd door veldbezoeken. Koningin Máxima spreekt met medewerkers en cliënten over projecten die mensen toegang geven tot financiële diensten en wat de impact hiervan is op hun ontwikkeling.
Ivoorkust
In Ivoorkust zijn in Abidjan verder gesprekken voorzien met presidentsvrouw, Dominique Ouattara, betrokken bij microfinanciering voor vrouwen, vice-president Tiémoko Meyliet Koné, premier Patrick Achi evenals andere leden van de Ivoriaanse regering. Ook bezoekt Koningin Máxima het Africa CEO Forum waar zij deelneemt aan een panelgesprek over hoe fintech kan bijdragen aan financiële inclusie om iedereen kansen te geven op economische ontwikkeling. Tijdens het forum spreekt zij ook met een aantal CEO’s van financiële en- fintech dienstverleners over hun rol in financiële diensten. Koningin Máxima bracht in 2021 een digitaal bezoek aan Ivoorkust.
Senegal
In Senegal zijn in Dakar gesprekken voorzien met president Macky Sall, en onder anderen de minister van Financiën en Budget en de minister van Economie, Planning en Samenwerking. Koningin Máxima spreekt verder met ministers van departementen die direct betrokken zijn bij het invoeren van de nieuwe NFIS. In Dakar is ook het hoofdkantoor van La Banque Centrale des Etats de l’Afrique de l’Ouest (BCEAO) gevestigd.
Máxima spreekt over regionale hervormingen
Koningin Máxima spreekt daar over de regionale hervormingen die nodig zijn voor het bevorderen van financiële inclusie. In 2020 en 2021 sprak Koningin Máxima drie keer online met de toenmalige gouverneur van de BCEAO, Tiémoko Meyliet Koné. De BCEAO is opgericht door de acht lidstaten van West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (WAEMU); Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee-Bissau, Mali, Niger, Senegal en Togo.
Afrika
Het Afrikaanse continent behoort tot de prioriteitsgebieden van het werk van Koningin Máxima als UNSGSA. Sinds zij in 2009 in deze functie begon heeft zij diverse Afrikaanse landen bezocht; Egypte (2010), Ethiopië (2013, 2019), Kenia (2010), Liberia (2010), Mali (2011), Nigeria (2012, 2017), Rwanda (2010), Senegal (2011), Tanzania (2010, 2013), Zuid-Afrika (2011).