Leeuwarden – Je kunt voortaan de battle What’s Nep spelen via www.whatsnep.nl. Dit is onderdeel van de campagne Sexy&Safe. Hier kunnen ouders en kinderen (10-13 jaar) tegen elkaar battlen om meer te leren over de online wereld en veilig online seksueel opgroeien. Met deze battle-app moedigt Sociaal Domein Friesland (SDF) ouders aan om op een laagdrempelige manier met hun kind(eren) in gesprek te gaan over dit onderwerp.
Waarom de campagne Sexy&Safe?
Jongeren flirten er online op los! En daar is helemaal niks mis mee: online flirten en sexting is leuk en hoort tegenwoordig bij een normale, seksuele ontwikkeling. Maar helaas kent het ook een andere, minder leuke kant. Met soms grote gevolgen. Daarom besteden we met deze campagne extra aandacht aan seksuele veiligheid online. Zodat jongeren, ouders én docenten straks weten hoe online flirten en sexting leuk én veilig kan.
De online wereld is onderdeel van de seksuele opvoeding
Maar hoe kunnen ouders hun kinderen hier nu het beste in opvoeden? Projectleider en hulpverlener Linda Pool legt uit: “Het is goed om als ouder te begrijpen dat voor kinderen tegenwoordig de online wereld en de fysieke wereld samen de leefwereld vormen. Dit zijn niet meer twee losstaande werelden. Dus bij verkering hoort bijvoorbeeld zoenen in het fietsenhok, maar ook sexy foto’s sturen via Snapchat. Het is dus nu echt een onderdeel van de seksuele opvoeding. Een belangrijk hiervan is is interesse tonen en betrokken zijn bij de online leefwereld van je kind.”
De battle-app als gespreksaanjager
Maar dat is niet voor alle ouders vanzelfsprekend. Pool vertelt waarom: “Veel ouders vinden het lastig. Ze zijn niet goed bekend met de online kanalen waar het kind op zit. Ook is een veelgehoorde reactie ‘dit doet mijn kind niet’ of ‘daar is mijn kind nog helemaal niet mee bezig’. Maar dit blijkt in veel gevallen wel het geval te zijn. Zo heeft 4 op de 10 jongeren weleens een sexy foto of filmpje van een bekende gezien.
Door hier op een positieve manier over in gesprek te gaan, zorg je als ouder dat een kind eerder naar je toekomt als er wat ‘vreemds’ gebeurt. Zoals iemand die ze ongewenst naaktfoto’s stuurt of een onbekende die af wil spreken. De battle-app helpt om het gesprek hierover op gang te brengen, zonder dat het geforceerd of belerend is.”