22.2 C
De Bilt

Eveline van de Putte en Hindostaans & Queer winnaars van de John Blankensteinprijs

Den Haag – Eveline van de Putte en Hindostaans & Queer zijn de grote winnaars van de John Blankensteinprijs. Omdat door Corona in 2021 geen uitreiking heeft plaatsgevonden, werden gisteren zowel de winnaars van 2021 als 2022 bekendgemaakt. Wethouder Arjen Kapteijns (Emancipatie) reikte de prijs van 2.500 euro aan de winnaars uit. Het prijzengeld dient ten goede te komen aan de bevordering van queer-emancipatie. Daarnaast zijn de winnaars bereid een ambassadeursfunctie of rolmodel te vervullen.

“Met deze prijs houdt de gemeente de naam en het levenswerk van John Blankenstein levend. In de jaren tachtig en negentig was hij een van de beste en meest geliefde scheidsrechters van Nederland. Hij was ook een man die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en doorbrak daarmee een taboe. Hoewel we grote stappen hebben gezet waar het gaat om acceptatie van queer-personen, bestaat dat taboe niet alleen in de sport, maar ook op andere plekken in onze samenleving nog steeds. Daarom moeten we blijven strijden voor de acceptatie van queer-personen”, zegt wethouder Arjen Kapteijns.

Eveline van de Putte

Eveline van de Putte wint de prijs vanwege haar inzet voor de acceptatie en zichtbaarheid van roze ouderen. Dit doet zi onder andere met haar voorstelling ‘Tour d’Amour’. Voor hun inzet om queer Hindostanen binnen en buiten de queer gemeenschap zichtbaar te maken wint Hindostaans en Queer de John Blankensteinprijs 2022. De derde genomineerde voor de prijs was Sandra Khouw voor haar activiteiten voor queer vrouwen via Stichting The L World!.

COC Haaglanden: “Wij feliciteren de winnaars van harte met hun prijs. Her COC Haaglanden kijkt ernaar uit om samen met de winnaars de aandacht voor deze groepen te vergroten!

Uit het juryrapport

‘Eveline timmert echt goed aan de weg met haar boeken en tours en krijgt een steeds rotere bekendheid. Het onderwerp is waarmee zij zich bezighoudt is van wezenlijk belang voor een zeer belangrijke maar verstopte groep – de ouderen groep van de LHBTIQ+ community. De ouderen groep van de community heeft niet de tools (gehad) om zich te outen, zoals de jongeren zich nu wel kunnen manifesteren via de sociale media en de acceptatie die er nu wel is maar er niet was toen de ouderen jong waren.

Daarom is het van wezenlijk belang dat iemand opgestaan is die deze groep in het voetlicht plaatst. Ook wil Eveline met haar inzet bereiken dat oudere LHBTIQ+ mensen op hun oude dag niet opnieuw de kast in moeten gaan, zoals in instellingen voor ouderenzorg voorkomt.

Met haar pleidooi breekt zij ook een lans voor het Roze Loper project. Eveline doet dat allemaal en met een enorme passie, onder meer door het organiseren van de Tour D’Amour. Daarnaast het gegeven dat dit de derde keer is dat zij genomineerd wordt vond de jury een goede reden om haar de eerste plek toe te kennen. De jury hoopt dat toekenning van de prijs ertoe bijdraagt dat zij haar werk door kan zetten.’

Hindostaans en Queer

‘Hindostaans en Queer zet zich in voor de acceptatie van LHBTIQ+ mensen in de Hindostaanse gemeenschap, maar óók voor hun zichtbaarheid en identiteit binnen de bredere LHBTIQ+ gemeenschap. Het is een nog niet zo heel lang actieve groep, die zich onderscheid door een grote schare vaak jonge aanhangers, die zeker ook in het voetlicht geplaatst mogen worden om de zo nodige aandacht te krijgen voor hun plek in de samenleving.

Door de sociale media worden zij wel steeds meer bekend en dat is nodig om voor mensen die vanwege cultuur en achtergrond onvoldoende zichzelf kunnen zijn / zich kunnen outen, omdat dat not done is en zelfs “gevaarlijk” is, een veilige plek kunnen geven in onze stad waar ze eindelijk zichzelf kunnen zijn. De oprichtster van deze groep, Wedica Premchand, krijgt bijzondere complimenten van de jury voor haar krachtige inzet en vastberadenheid. De jury hoopt dat de waardering ertoe bijdraagt dat dit belangrijke werk wordt voortgezet.’

Jury

De jury, bestaande uit Karin Blankenstein, Ricardo Lemmer, NA Rainbow and Friends, Richard Groenestein en Els de Buvry, heeft alle voordrachten van de geselecteerde kandidaten beoordeeld en de top drie samengesteld. De verdiensten van de voorgedragen kandidaat moeten bijdragen aan een positieve beeldvorming met betrekking tot queer-emancipatie.

Leon van Gelooven

Eén van de genomineerden, Leon van Gelooven, is tijdens de periode van de jury beraadslaging overleden. Hij zette zich vele jaren in voor queer-personen met een verstandelijke beperking. Leon had in lichte mate het Syndroom van Down. Niet alleen lokaal, maar ook landelijk gaf hij regelmatig stem aan deze vaak overgeslagen groep. Binnen de queer-gemeenschap liet hij zien dat je ook met een verstandelijke beperking erbij hoort, dat je er mag zijn.

In zorginstellingen is vaak nog onvoldoende aandacht voor queer-personen en dat die de kans moeten krijgen om zich te kunnen uiten en zichzelf te zijn. In Den Haag kan dat al sinds 1999 in het maandelijkse café OOXO!, de eerste van zijn soort in Nederland. Leon was daar regelmatig te vinden.

John Blankensteinprijs

De gemeente Den Haag heeft in 2009 de John Blankensteinprijs geïnitieerd. De organisatie van de prijs wordt geregeld door COC Haaglanden. Deze jaarlijkse queer-emancipatieprijs is in het leven geroepen om initiatieven die bijdragen aan de queer-emancipatie uit te lichten en bovenal te stimuleren. De prijs is vernoemd naar de inmiddels overleden scheidsrechter John Blankenstein. De oud-scheidsrechter kwam openlijk uit voor zijn geaardheid en heeft hierdoor veel betekend voor de queers in de sportwereld en samenleving. Met de John Blankensteinprijs wil de gemeente Den Haag álle Hagenaars met alle achtergronden inspireren en stimuleren om open te staan voor een veilige en queer vriendelijke omgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio