Er komt een burgerberaad in Zuid-Holland. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten steunt het voorstel van GroenLinks. Bij een dergelijk beraad wordt een representatieve en diverse groep inwoners betrokken bij grote vraagstukken, waarbij zij advies geven aan de politiek.
Burgerberaad
Een burgerberaad helpt politici bij het nemen van beslissingen over ingewikkelde onderwerpen. Het gaat om een gelote, en daardoor representatieve, groep burgers. Zij worden tijdens het proces door experts geïnformeerd, overleggen met elkaar en doen daarna een aanbeveling aan de politiek.
Sinan Özkaya
GroenLinks-Statenlid en initiatiefnemer Sinan Özkaya: ’’Steeds meer inwoners haken af en hebben het gevoel dat de politiek er niet meer voor hen is. Het is daarom belangrijk om inwoners beter te betrekken bij onze besluiten. Omdat deelnemers van een burgerberaad worden geloot, hebben alle inwoners, jong en oud, de kans om mee te denken en oplossingen aan te dragen. Er is een rijkdom aan ideeën, gedachten en achtergronden in onze provincie die wij moeten horen.’’
Motie van meerdere partijen
In de aangenomen motie wordt het college opgeroepen om een burgerberaad te organiseren en de uitkomsten ervan over te nemen. Wederom Özkaya: ’’Als er niets te beïnvloeden valt voor inwoners, moet je ook geen participatietraject starten. Wij hebben vertrouwen in burgers en willen ons daarom committeren aan de uitkomsten van het burgerberaad.’’
De motie van GroenLinks is samen met het CDA, PvdA, CU/SGP, PvdD, 50Plus, JA21, D66 en SP ingediend en aangenomen door een meerderheid van de Staten. VVD, FvD, Groep Go en één Statenlid van de PvdA stemden tegen.