2.7 C
De Bilt

Nu ook tapijt apart inleveren bij milieustraat Heerenveen

Vanaf deze maand kunnen inwoners van de gemeente Heerenveen afgedankt tapijt gescheiden inleveren bij de milieustraat in Heerenveen. Om de hoeveelheid afval die wordt verbrand te verminderen wordt steeds meer ingezet op recycling. Het recyclen van de vloerbedekking staat nog in de kinderschoenen, doordat gebruikt tapijt nog slechts beperkt beschikbaar is. Door het nu gescheiden in te zamelen leveren we een bijdrage om de recyclingtechnieken van dit soort vloerbedekking verder te ontwikkelen.

Wethouder Jaap van Veen: “Bijkomend voordeel is dat het inleveren gratis is voor particulieren. Daarmee is het niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van onze inwoners.”

De milieustraat in Heerenveen is er klaar voor

De container en de borden zijn geplaatst, en de medewerkers weten wat er wel en niet in de speciale container mag. Gaston Waterval, hoofd milieustraten Omrin: “We plaatsen graag nieuwe bakken voor afvalsoorten waar recyclingmethoden voor worden ontwikkeld. De matrascontainer en piepschuimcontainer zijn hier al mooie voorbeelden van. Fijn dat afgedankt tapijt nu ook gerecycled gaat worden. Onze droom is een lege grofvuilcontainer, want dat betekent dat al het milieustraatafval gerecycled kan worden”.

Niet iedere soort is recyclebaar

In de tapijtcontainer mag alleen vloerbedekking en tapijt dat bestaat uit geweven nylons, bijeengehouden door lijm, textiel en/of jute. Voorbeelden zijn: tapijt, tapijttegels en vloerbedekking. Andere soorten vloerbedekking zoals pvc-vloeren, zeil, marmoleum of deurmatten horen in de container voor grof huisvuil. Afgedankt laminaat hoort in de houtcontainer op de milieustraat.

Inleveren tapijt is gratis voor particulieren

Op de milieustraat betaal je alleen voor ongescheiden grof-huishoudelijk afval, alle ongescheiden bouw- en sloopafval en voor autobanden met velg. Alle andere, gescheiden afvalsoorten kunnen gratis worden ingeleverd.

Op weg naar een circulaire economie

Het doel is om uiteindelijk te komen tot een circulaire economie, waarbij afgedankte producten en materialen weer als grondstof dienen voor nieuwe producten en materialen. Hiervoor is het belangrijk dat in de ontwerpfase van een product al wordt nagedacht over de afvalfase. Dit gebeurt gelukkig steeds meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio