Gisteren werd het Europese project ‘EuregioNetwerk Industriecultuur’ officieel afgerond. Het in 2018 gestarte project omvat grensoverschrijdende samenwerking in de vijf grensregio’s: Regio Twente, Regio Achterhoek (Regio Arnhem Nijmegen gedeeltelijk), Landkreis Grafschaft Bentheim, Kreis Borken en Kreis Steinfurt.
Bevorderen industriële cultuur
Het EuregioNetwerk Industriecultuur wil het bezoek aan de regionale industriële cultuur bevorderen. Naast vele historische monumenten, wordt de aandacht gevestigd op moderne, vooruitstrevende industriële bedrijven met educatieve bezoekprogramma’s waar innovatie en werkgelegenheid voor jongeren centraal staan. Inmiddels is een breed samengestelde werkgroep bezig met de voorbereidingen voor de oprichting van de Vereniging EuregioNetwerk Industriecultuur. Deze vereniging zet het werk voort dat met het Europese project is begonnen.
75 Ankerpunten
Op dit moment bestaat het netwerk uit ongeveer 75 schitterende Ankerpunten (Ankerpunkte), de belangrijke museale bezoeklokaties voor het regionale publiek en toeristen. Een bezoek aan een Ankerpunt van het EuregioNetwerk garandeert succes en smaakt naar meer.
Om eetlust en dorst te lessen – of voor overnachting – kent het netwerk circa 60 Rustpunten (Erholungspunkte) op toepasselijke locaties van industriecultuur. Dat zijn zowel historische fabrieken, als ook voormalige postkantoren, stations, pakhuizen of watermolens.
Support 60 ondernemingen
Dankbaar zijn we voor de support van de ongeveer 60 traditierijke en innovatieve industriële ondernemingen die als Ambassadeurs van de Industriecultuur (Botschafter der Industriekultur) illustreren dat Achterhoek/Arnhem, West-Münsterland en Twente zich dynamisch naar de toekomst bewegen als belangrijke en verwante regio’s voor industriecultuur en industriële ontwikkeling.
Comité van Aanbeveling
Inmiddels vormt zich ook een Comité van Aanbeveling (Empfehlungskomitee) bestaande uit burgemeesters en wethouders uit meer dan twintig gemeenten, Städte en (Samt-)Gemeinden. Zij symboliseren de betrokkenheid van de overheid bij de vereniging, zoals zij ook actief betrokken waren bij het Europese project.
De nieuwe vereniging beschikt over een veelzijdig instrumentarium om haar taken te kunnen vervullen. Centraal communicatiemiddel is de website www.industriewerk.eu waarop ook uw organisatie vertegenwoordigd is. De website geeft binnenkort toegang tot het educatieve programma (Bildungsprogramm) over industriecultuur in de Euregio.
Spannende Geschiedenis
Daarnaast verbindt de website met locaties van Spannende Geschiedenis (Spannende Geschichte) in twintig plaatsen waar panelen met historische informatie zijn opgesteld, voorzien van QR-codes voor het genieten van luisterverhalen. Meestal staan deze panelen bij Ankerpunten die tevens als vertrekpunt dienen voor de zogenoemde Lokale Spoorzoeknetwerken voor Industriecultuur (Lokale Spurennetze für die Industriekultur) waarbij in een stad of dorp ongeveer twintig bijzondere locaties in hun historische samenhang worden belicht en die met behulp van smartphone kunnen worden opgezocht en bezocht.
De website ontsluit ook een boeiende route op het gebied van ijzer tussen Doesburg en Bocholt, onder de naam ‘IJzerwerk’ (Eisenwerk, Ironwork). Naar verwachting komen er in de toekomst meerdere van dergelijke themaroutes.
EuregioForum Industriecultuur
Belangrijke verbindende factor is het jaarlijke EuregioForum Industriecultuur (EuregioForum Industriekultur) dat voor de eerste keer in november 2018 te Haakbergen werd gehouden en een jaar later in Bocholt. Als gevolg van de Corona pandemie is het leggen van contacten minder snel verlopen, maar we waren gelukkig om op 19 mei 2022 het derde EuregioForum Industriecultuur in Ulft te kunnen beleven. De komende jaren blijft het EuregioForum Industriecultuur met jaarvergadering en themaconferentie een waardevolle mogelijkheid om collega’s uit het netwerk te ontmoeten.
Het is de bedoeling om het regionale netwerk aan te sluiten bij de European Route of Industrial Heritage (ERIH e.V.), een Europese organisatie voor industriecultuur waarvan ondermeer uit heel Europa inmiddels twintig regionale netwerken deel uitmaken, zoals de aangrenzende Route Industriekultur in het Ruhrgebied.
Euregionetwerk Industriecultuur
In het project EuregioNetwerk Industriecultuur werken verschillende organisaties vanuit Achterhoek/Arnhem, West-Münsterland en Twente samen. Het Europese programma INTERREG heeft samen met Provincies Overijssel en Gelderland, de deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen, en de regio’s de uitvoering financieel mogelijk gemaakt. De coördinatie is verzorgd door Stichting Industriecultuur Nederland.