De gemeentelijke website www.westvoorne.nl heeft de hoogste status van digitale toegankelijkheid behaald. Dat blijkt uit de audit gehouden door een extern bureau. Daarmee voldoet gemeente Westvoorne aan de gestelde eisen die in de Wet Digitale Toegankelijkheid staan. Deze wet heeft als doel dat informatie voor alle burgers toegankelijk is. Ook voor burgers met een visuele, auditieve of fysieke beperking.
Westvoorne digitaal toegankelijk
Voor veel overheidsdiensten kunnen inwoners digitaal terecht. Zoals het aanvragen van subsidies of een rijbewijs. Een grote groep Nederlanders mist bepaalde online vaardigheden. Denk aan ouderen of mensen met een beperking. Maar ook bijvoorbeeld iemand met een gebroken arm. Om er voor te zorgen dat ook zij toegang hebben tot de informatie zijn er bepaalde eisen gesteld aan overheidswebsites.
Voorleesfunctie
Een van de eisen is dat teksten via een voorleesfunctie kunnen worden beluisterd. Om er voor te zorgen dat deze voorleesfunctie goed werkt, is het nodig dat teksten op een bepaalde manier zijn opgebouwd, zodat de voorleesfunctie de volgorde van de tekst begrijpt. Ook de vorm is belangrijk. Zo geven PDF-bestanden bij screenreaders vaak problemen. De 150 PDF-bestanden die op de website van Westvoorne stonden zijn daarom allemaal gescreend en omgezet in webtekst en online formulieren.
Taalniveau, kleurcontrast en beeld
Daarnaast zijn foto’s op de site voorzien van een beschrijvende tekst, zodat mensen met een visuele beperking kunnen horen wat er op een foto staat. De kleurcontrasten zijn in orde en is de site goed opgebouwd. Ook zijn alle teksten herschreven op het taalniveau B1, waardoor teksten duidelijker en makkelijker te begrijpen zijn.
Westvoorne is hiermee de 25ste gemeente in Nederland die een volledig toegankelijke website heeft. Mocht u als gebruiker echter tegen iets onduidelijks aanlopen of verbetertips hebben voor de website, laat het dan weten via communicatie@westvoorne.nl